Nove inovacije u betonu - beton koji svetli

25.03.2013. | WAN

Prva medijska fasada na svetu koju karakteriše LUCEM, betonski paneli koji emituju svetlo, je predstavljena u Ahenu, Nemačka. Otvorena 6. decembra 2012. godine, LUCEM Medijska fasada, koja se nalazi na zgradi RWTH Univerziteta u Ahenu, sadrži betonske panele koji emituju svetlo, koje su dizajnirane od strane nemačkog proizvođača betona LUCEM.

Kao deo projekta, koji je projektovan od strane ahenskog biroa Carpus & Partner, korišćeni su betonski paneli, dimenzija 150 sa 50 santimetara, koji sadrže optička vlakna, i formiraju ukupnu površinu od 30 metara širine sa 4 metara visine - ukupno 136 panela. Svaki panel je opremljen sa tehnologijom promene boja, gde boje postaju svetlije otrpilike jedan sat pre zalaska sunca. LED paneli se kontrolišu pomoću internet zasnovane DMX tehnologije, i svaki panel sadrži 3% optičkih vlakana.

Tehnologija kontrole svetla otvara nove granice za dizajn i arhitekturu pošto su paneli napravljeni od crvenih, zelenih i plavih čipova koji kontrolišu više od 16 miliona boja. Pored ovoga, svi paneli mogu biti kontrolisani nezavisno, što znači da cela fasada može postati veliki ekran. Svetlosna predstava na ekranu može biti kontrolisana putem interneta ili mobilnog uređaja i interaktivni elemenati, poput tekta i logotipa, mogu biti prikazani na ekranu.

Prema kompaniji LUCEM, paneli imaju različite namene uključujući „fasade, unutrašnje zidove, sisteme zidova i podova, pa sve do dizajna paravana i šankova“. Trenutno postoje tri vrste LUCEM® Lichbeton panela, koji nude različite efekete i estetiku za korisnike. Sa LUCEM® Label panelima, vlakna koja prenose svetla su pojedinačnu poređana tako da klijenti mogu da prikazuju logotipe, slike, imena, potpise na panelima.

LUCEM® Line panel, s druge strene, ima fino-mrežastu površinu koja odaje utisak lagane strukture koja takođe otkriva siluete predmeta, dok LUCEM® Starlight paneli sadrže veća vlakna koja prenose svetlo i koji odaju efekat jako osvetljenih mesta koja se pojavljuju na površini betona.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?