IZOLACIJA-468X60-BANNER

Korozivni beton zaustavlja gradnju najviše zgrade u Kini

22.03.2013. | Dezzen

Beton napravljen od neobrađenog peska iz mora je pronađen u najmanje 15 objekata trenutno u izgradnju u Šenženu, uključujući i u zgradi koja će po završetku biti najviša zgrada na svetu, što ih dovodi u opasnost od rušenja.

Preduzeta istraga koja je objavljena prošle nedelje je otkrila da su 15 objekata u gradu delom izgrađena od betona napravljenog sa morskim peskom umesto sa rečnim peskom, uključujući i Ping'an međunarodni finansijski centar od 660 metara, za koga se očekuje da će biti druga najviša zgrada na svetu.

Iako je jeftini pesak iz mora isplativ i nudi uštedu izvođačima, soli i hidrati koji su prisutni u njemu mogu da korodiraju armaturu tokom vremena, što na kraju može dovesti do slabljenja konstrukcije i rušenja zgrade.

Zavod za izgradnju grada Šenžen je utvrdio da je 31 preduzeće prekršilo pravila industrije i naredilo je obustavu poslovanja za osam kompanija na godinu dana u gradu, izveštava Blumberg.

Izgradnja je sada zaustavljena na Ping'an međunarodnom finansijskom centru, koji je projektovan od strane američkog arhitektonskog biroa Kohn Pedersen Fox i koji se gradi od 2009. godine.

Poput mnogih kineskih gradova, Šenžen prolazi kroz pomamu građevinske aktivnosti, sa mnoštovom poznatih arhitektonskih firmi, poput OMA i Mecanoo koji rade u gradu. OMA je nedavno osvojila konkurs za projektovanje poslovnog nebodera, što će biti drugi projekat ove firme posle zgarde Šenžen berze. Biro Mecanoo radi na kulturnom kompleksu u okrugu Longang, dok se okrug Futian (okrug veći od Menhetna) preprojektuje od strane biroa SWA Group kako bi se stvorile pešačke i zelene površine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;