PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Tektonski kružni tok u Sloveniji

01.03.2013. | WAN

Struktura kružnog toka koja koristi karakteristične betonske blokove je izgrađena u Podčetrteku u Sloveniji. Kružni tok od 380 kvadratnih metara je projektovan od arhitektonskog biroa Enota iz Ljubljane i završen je 2012. godine. Smešten je na prometnoj saobraćajnici i nalazi se između lokalne sportske hale sa spoljašnjim terenima na jednoj strani i termalnim spa centro sa brojnim bazenim i hotelima na drugoj strani.

Namenjen je prvobitno kao mera usporavanja saobraćaja u ovoj prometnoj oblasti pošto su glavni pristupi za oba kompleksa povezani sa kružnim tokom. Zbog njegovog pozicioniranja, dizajn centralnog ostrva asocira na sportsku halu i spa centar i stoji na ulazu u oba objekta.

Teška priroda betonskih blokova koji čine ovaj kružni tok odražava monolitni izgled susedene sportske dvorane što se može videti u pozadini fotografija levo. Ovaj aranžman je preslikan u kompoziciji biroa Entona sa zbrkom betonskih kocki sa oborenom formom koja izbija iz puta.

Arhitektonski biro Enota objašnjava: „Raspored unutrašnjeg dela obilaznice kao celina sugeriše na tektonsku promenu negde ispod površine zemlje koja je izazvala površinu puta da se izdigne i ispuca u vidu masivnih blokova. U kombinaciji sa vodom, koja se sporadično izdiže na površinu između rascepa, to donekle podseća na gejzir pokriven bazaltnim slojevima, te samim tim njegov izgled sugeriše na spa kompleks.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;