Tektonski kružni tok u Sloveniji

01.03.2013. | WAN

Struktura kružnog toka koja koristi karakteristične betonske blokove je izgrađena u Podčetrteku u Sloveniji. Kružni tok od 380 kvadratnih metara je projektovan od arhitektonskog biroa Enota iz Ljubljane i završen je 2012. godine. Smešten je na prometnoj saobraćajnici i nalazi se između lokalne sportske hale sa spoljašnjim terenima na jednoj strani i termalnim spa centro sa brojnim bazenim i hotelima na drugoj strani.

Namenjen je prvobitno kao mera usporavanja saobraćaja u ovoj prometnoj oblasti pošto su glavni pristupi za oba kompleksa povezani sa kružnim tokom. Zbog njegovog pozicioniranja, dizajn centralnog ostrva asocira na sportsku halu i spa centar i stoji na ulazu u oba objekta.

Teška priroda betonskih blokova koji čine ovaj kružni tok odražava monolitni izgled susedene sportske dvorane što se može videti u pozadini fotografija levo. Ovaj aranžman je preslikan u kompoziciji biroa Entona sa zbrkom betonskih kocki sa oborenom formom koja izbija iz puta.

Arhitektonski biro Enota objašnjava: „Raspored unutrašnjeg dela obilaznice kao celina sugeriše na tektonsku promenu negde ispod površine zemlje koja je izazvala površinu puta da se izdigne i ispuca u vidu masivnih blokova. U kombinaciji sa vodom, koja se sporadično izdiže na površinu između rascepa, to donekle podseća na gejzir pokriven bazaltnim slojevima, te samim tim njegov izgled sugeriše na spa kompleks.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Lepa 24.02.2020.
Po istom principu brzine odbijati od legali...
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...