PRIJAVA-468X60-BANNER

Pečat kuća - samoodrživo sklonište na solarni pogon

28.02.2013. | Gizmag

Zahvaljujući tropskoj klimi, Far Nort Kvinslend (FNQ - Far North Queensland) u Australiji, je mesto gde stanovnici redovno moraju da se bave sa pretnjama iz okruženja u obliku ciklona, a istovremeno biti svesni svog uticaja na životnu sredinu. Jedna arhitektnoska firma je izgradila zgradu koja pokušava da se istovremeno bavi sa oba problema. Projektovana od strane biroa Charles Wright Architects (CWA), Pečat kuća (Stamp House) u FNQ-u je samoodrživi dom koji je dovoljno stabilan da izdrži ciklon 5. kategorije.

Biro CWA izgradio je kuću za klijenta sa ciljem stvaranja samoodržive strukture koja je dobro iskoristila okolnu močvaru na parceli. Projektanti su sarađivali sa lokalnim ekološkim grupama, kao što je Odeljenje za zaštitu životne sredine i upravljanje resursima (Department of Environment and Resource Management) i Službom za parkove i divlje životinje Kvinslenda (Queensland Parks and Wildlife Service), kako bi osigurali da vodovodni sistem projekta ne remeti prirodni ekosistem.

Izgrađena na malom parčetu zemljišta u sred jezera, većina Pečat kuće se sastoji od mešavine novog i korišćenog betona, koji obezbeđuje izolaciju kako bi temperatura bila više konstantna tokom cele godine. Planovi pokazuju dva sprata sa sedam spavaćih soba isturenih od većeg životnog prostora koji obuhvata kuhinju i trpezariju, otvorenu teretanu, nekoliko salona, kao i nekoliko jezerca smeštenih oko centralnog bazena.

Energija se obezbeđuje solarnim panelima koji skoro u potpunosti pokrivaju krov i koji su podržani od strane generatora na solarni pogon, eliminišući potrebu za proizvodnjom energije bilo kojim fosilnim gorivom. Posetioci pristupaju kući putem izdignute staze koja se proteže preko jezera do suvog tla.

Glavna ekološka opcija Pečat kuće, jeste međutim ekspanzivni vodovodni sistem, koji je sposoban da prikupi i do 250.000 litara vode za kućnu upotrebu i za navodnjavanje. Iskorišćena voda se reciklira nazad u sistem i lokacija čak ima i svoje tercijalno prečišćavanje. Sve potrebne mehaničke i hidrauličke sistem hladi samostalni termalni rezervoarski sistem i kontroliše se od strane C-Bus kućnog automatskog protokola.

Pored uklapanja projekta sa prirodnim resursima lokacije, Pečat kuća je takođe projektovana da štiti ukućane od ciklona i poplava koje su u vezi sa njima, što je ralna briga za ovu oblast. Ogromne konzole sprečavaju prodor vode u kuću i biro CWA tvrdi da cela struktura može da izdrži ciklone pete kategorije - ona je zapravo klasifikovana kao sklonište od ciklona.

Pečat kuća je nedavno završena, ali još uvek se ne zna kojoj će funkciji služiti. Bez obzira na njenu upotrebu, ona ipak služi kao odličan primer održivog stanovanja koji je prilagođen okruženju oko nje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;