IZOLACIJA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Nano-konstruisani polimeri simuliraju sunčevu svetlost

19.02.2013. | Architect Magazine

U poslednjih deset godina, LED (light-emithing diode) osvetljenje je dramatično transformisalo oblast osvetljenja. Poput svog prethodnika - fluoroscentnog osvetljenja, LED tehnologija je bila uspešna u velikoj meri zbog svoje štedljivosti koja prevazilazi inkadescentne sijalice. Ipak, LED i fluoroscentno osvetljenje imaju problem sa bojom, što zna svako ko provodi mnogo vremena u prostorijama koje su osvetljene sa ovim tipom osvetljenja.

Tu dolazi na scenu FIPEL tehnologija - što je skraćeno za „field-induced polymer electroluminescence“. Ova nova tehnologija je naravljena od višeslojnih plastičnih listova koji sadrže elektroluminosne višezidne ugljenične nanocevi (MWNT - multiwalled carbon nanotubes). Ovaj nanomaterijal osvetli kada je stimuliran, emitujući temperaturnu boju sličnu sunčevoj svetlosti.

„Ljudi se često žale da fluoroscentno osvetljenje smeta njihovim očima, dok zujanje fluoroscentnih cevi iritira nekoga ko sedi za stolom ispod njih“, rekao je Dejvid Kerol, glavni istraživač u FIPEL programu Univerziteta Vejk Forest (Wake Forest University) iz SAD-a. „Novi tip osvetljenja koji smo mi stvorili rešava oba ta problema.“

FIPEL osvetljenje ima istu energetsku efikasnost kao i LED, koje je otprilike duplo veće od fluoroscentnog osvetljenja. Štaviše, oblikovana polimerska matrica može biti proizvedena u širokom spektru boja i oblika. Kao i LED, FIPEL tehnologija je izdržljiva - jedan od Kerolovih prototipa još uvek radi nakon 10 godina.

Može li FIPEL biti sledeća promenljiva u osvetljenju? Tržište može uskoro imati odgovor na ovo pitanje. Univerzitet Vejk Forest trenutno sarađuje sa proizvođačem kako bi proizveli ovu tehnologiju, i planira da ponudi komercijalno osvetljenje javnosti naredne godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Živojin 06.10.2022.
Često prolazim ovom deonicom puta i zaista ...
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...

;