INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

K-abeilles paviljon je sklonište za pčele i ljude

08.02.2013. | Gizmag

Pčele trenutno imaju težak period, i to je u velikoj meri zbog njihovog odnosa sa nama ljudima. Ne samo da se bore protiv zagađivača koje utiču na kvalitet i boju njihovog meda, već sada i studije povezuju upotrebu pesticida sa propadanjem kolonija. Francuski arhitektonski biro AtelierD je projektovao paviljon za pčele i ljude, koji na čudan način predstavlja želju za uspostavljanjem delikatne ravnoteže između dve vrste.

Multifunkcionalan paviljon od 20 metara kvadratnih biroa AtelierD je projektovan specifično za divlje pčele. Nazvan K-abeilles hotel, on je izgrađen od drveta i ima zid od heksagonalnih pregrada punjenih sa materijalom kao šti su cigle, grančice, trska, kora i seno kako bi stvorio prostor za utočište koje će divlje pčele naseliti. Ova mikro-kućišta obezbeđuju saćasti izgled i deluju kao da se ponavljaju na ljudskoj strani skloništa.

Unutrašnji prostor jeste ljudska komponenta „pčelinjeg hotela“, u kome ljudi mogu da sede na šestougaonim klupama i da posmatraju pčele dok prave med - postoji nada da će K-abeilles paviljon konačno ohrabiti veću koheziju između čoveka i prirode.

Projekat je izložen na festivalu Muttersholtz Archi Festival prošlog septembra, koji prikazuje održivi razvoj i ekoturizam.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;