IZOLACIJA-468X60-BANNER

Privremeni kontejnerski grad

07.02.2013. | Gizmag

Transportni kontejneri su uvek bili prisutni tokom dve decenije festivala IJ, ali za dvadesetogodišnjicu festivala, organizatori su odlučili da pređu na sledeći nivo, stvarajući „privremeni grad“ za posetioce festivala.

Over Het IJ je avangardni pozorišni festival koji se održava jednom godišnje na NDSM (holandski inicijali za Holandsko društvo dokova i brodogradilišta) brodogradilištu u Amsterdamu. Sam festival je dobio ime po IJ plovnom putu.

Iako NDSM nikada nije bio pristanište ili luka, kontejneri su se ipak akumulirali tokom godina, i nekoliko od njih je sada vlasništvo festivala. Za prošlogodišnju proslavu dvadesetogodišnjice, arhitekte i urbanisti iz biroa O+M su bili pozvani da pronađu namenu za kontejnere.

Kako bi zadovoljili programski zadatak, biro O+M je naslagao kontejnere kako bi stvorio zatvoreno dvorište koje služi kao restoranski prostor tokom dana i pozorišna svena tokom noći. Unutrašnjost nekoliko kontejnera je opremljena sa rudimentranim nameštajem kako bi stvorili natkrivene sobe za ručavanje.

Kako su dodatni kontejneri zahtevani, biro je sarađivao sa kompanijom za iznajmljivanje kontejnera Pieterse Containers, koja je pomogla u izgradnji „grada“. Arhitekta Ogist van Open je rekao da je bilo potrebno četiri dana da se izgradi i dva dana da se demonotira grad, dok je on sam opstao samo dve nedelje tokom trajanja festivala.

Projekat je podsetnik da iako „kontejnerska kultura“ (ako je tako možemo nazvati) proizvodi polutrajne i trajne kontejnerske objekte širom sveta, medijum je zreo i pogodan za privremenu pop-up arhitekturu. Iako je očigledno grad nisko tehnološki, on ilustruje svestranost i lakoću korišćenja transportnih kontejnera.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;