PRIJAVA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Casa Atrevida je zapanjujuća kuća otporna na zemljotrese i poplave u Kostariki

06.02.2013. | Inhabitat

Casa Atrevida je veličanstvena kuća sagrađena između mora i reke duboko u kostarikanskom poluostrvu de Osa. Arhitektonski biro Luz de Piedra Arquitectos je sagradio kuću korišćenjem lokalnog brzorastućeg drveta Guadua i građevinskih tehnika koje čine ovaj dom otpornim na zemljotrese i sposobnim da izdrže poplave.

Casa Atrevida lebdi jedan metar iznad površine tla na vertikalama koji je štite od izlivanja reke i preterane kiše. Sagrađen u oblasti Plaja Precioza (Playa Preciosa), ovaj predivan dom je izgrađen od strane obučenih majstora koji koriste lokalne materijale. Kuća se sastoji od dva strukturalna volumena sa dva sprata i otvorenim hodnikom u prizemlju koji ispunjava kuću sa svežim vazduhom.

Klizna vrata na prvom spratu dopuštaju prirodnu cirkulaciju vazduha, stvarajući unakrsnu promaju koja prirodno ventilira kuću u toku dana. Fotonaponski paneli generišu energiju, dok solarni grejači vode pružaju vodu za tuširanje i kuvanje.

Pored svega toga, ovaj fantastičan dom ima balkon na prvom spratu koji je kompletno opremljen sa baštom koju karakteriše čak 30 različitih biljnih vrsta, i on čak i filtrira sivu vodu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...

;