INFONET-468X60-BANNER

„Sunportal“ koristi cevi kako bi dostavio sunčevu svetlost bilo gde unutar objekta

05.02.2013. | Inhabitat

Preduzeće „Sunportal“ iz Londona, osnovano od strane britanskih i južnokorejskih naučnika, nudi novi proizvod - sistem dnevne svetlosti koji prikuplja prirodnu svetlost sa paraboličnim tanjirastim koncentratorom i dostavlja je kroz sistem cevi u bilo koju prostoriju u zgradi.

Preduzeće „Sunportal“ tvrdi da njihova tehnologija pruža „najveće brzine prenosa“ na bilo kojoj daljini i u bilo kom pravcu. Mnogi sistemi za prikupljanje dnevne svetlosti, kako kompanija kaže „su previše ograničeni u isporuci prirodne svetlosti na duge distance u prostorijama koje su u dubljem planu“. Drugi su prosto previše skupi da efikasno donesu dnevnu svetlost u jezgro dubokih objekata.

Sistem „Sunportal“ prati sunce i sakuplja svetlost tokom celog dana sa „Aktivnim sunčevim kolektorom“ - i to je u stanju da učini čak i u oblačnim danima. Kolektor preusmerava svetlost u „Ultra koncentrator sunčeve svetlosti“, koji ga kanališe u otvor male svetlosne cevi.

Ova koncentrisana sučeva svetlost se onda može usmeriti u bilo kom rastojanju kroz seriju „Mreže objektiva sunčeve svetlosti“. Kompanija „Sunportal“ kaže da pošto njihova tehnologija koristi „poslednju tehnologiju premaza IR-cut, ne postoji gubitak ili dobitak toplote u vezi sa prenosom dnevne svetlosti“, koji smanjuje troškove za grejanje i klimatizaciju.

Kompanija „Sunportal“ trenutno ima dilere u Evropi i Severnoj Americi. Sistemi su već postavljeni u Južnoj Koreji u postrojenju za skladištenje, fabrici čelika, kao i u podzemnom metro prolazu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;