INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Džengdžou „Greenland Plaza“ neboder se otvara u Kini

23.01.2013. | WAN

Arhitektonski biro Skidmore Owings & Merrill LLP (SOM) projektovao je Džengdžou „Greenland Plaza“ neboder koji sada otvara svoja vrata. Kružna zgrada od 60 spratova zauzima svoje mesto kao najviša zgrada u ovom centralnom kineskom gradu. Smeštena u severoistočnom delu Džengdžoua, zgrada od 280 metara visine predstavlja odgovor na okolni razvoj koji se koncentriše oko veštačkog jezera.

Neboder od 241.000 kvadratnih metara smešta program mešovite namene kancelarije na nižim spratovima i hotel sa 416 soba koji se nalazi na višim spratovima. Dnevna svetlost je bila ključni pokretač dizajna zgrade. Sofisticirani aluminijumski zastori visine 3 do 5 spratova su konfigurisani pod uglom ka spolja koji poboljšava unutrašnju dnevnu svetlost kroz naučno izračunate odsjaje, dok ujedno štite staklenu spoljašnjost od solarnog dobitka.

Zastori imaju višestruke performanse i estetski povezane uloge. Isti spoljašnji ugao koji pomaže dnevnoj svetlosti omogućava iznijansiran pristup veštačkoj svetlosti, obezbeđujući lokaciju za dramatično noćno osvetljenje zgrade koje čini neboder svojevrsnim svetionikom.

Zastori se nalaze između jednog i dva metra od zida-zavese zgrade - dopuštajući da se neometano pranje prozora dešava iza zastora. Njihova vizuelna poroznost varira u zavisnosti od lokacije gledaoca. Izbliza, toranj izgleda kao da je prvenstveno napravljen od metala, ali iz daljine, paneli su više otvoreniji i staklena priroda zgrade je više primetna. Ritmički uglovi zastora, u kombinaciji sa njihovim smanjenjem veličine kako se izdižu na zgradi, stvara dinamičan pokret koji daje objektu finu teksturu koja se odnosi na humanističke aspiracije nebodera.

Oblik nebodera se blago sužava u visinu. „Mi smo zamislili zgradu kao klasični stub“, kaže direktor projektovanja u SOM-u, Ros Vimer (Ross Wimer). „Njegova ikonična slika potiče iz ove vanvremenske forme - adaptirana sa vrhunskom tehnologijom 21. veka za stvaranje zgrade koja izražava naše doba.“ Ove inovacije uključuju heliostat koji kruniše zgradu i reflektuje dnevnu svetlost kroz ceo hotelski atrijum.

„Kao kod solarnih zastora, heliostat je naučno-izveden element koji poboljšava iskustvo dnevne svetlosti za korisnike zgrade“, kaže Vimer. Uređaj omogućava da se dnevno svetlo reflektuje i fokusira u atrijumu čije površine su takve da pomažu provođenju svetlosti što dublje u prostor. Kompjuterski kontrolisani dimer prekidači modulišu nivo svetlosti dobijeno od osvetljenja koje pruža reflektor, omogućavajući da atrijum troši manje energije i stvara manje toplote tokom cele godine.

SOM je obezbedio projektovanje ovog nebodera tako što je pobedio na međunarodnom takmičenju. Pre njegovog završetka, Džengdžou „Greenland Plaza“ neboder je već nagrađen za svoj dizajn, dobivši nagradu „Asia Pacific Property Awards“ i nagradu „Chicago Athenaeum“. Njegova inovativna zid-zavesa je takođe dobila priznanje od strane „Architect magazine’s R+D Awards program“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;