INFONET-468X60-BANNER

„Hut-to-Hut“ - eko-koliba za eko-turiste?!

22.01.2013. | Gizmag

Sa svojim prototipom „Hut-to-Hut“, norveški arhitektonski biro Rintala Eggertsson, uz pomoć studenata sa Trondheim Univerziteta Tehnologije, želeo je da projektuje smeštaj koji bi savesnim eko-turistima bio prvi izbor.

Prototip je izgrađen među planinskim vencem Zapadni Gati u indijskoj državi Karnataka, oblasti poznatoj po svom biodiverzitetu i ona je zaštićeno svetsko dobro od strane UNESCO-a.

Prototip eko-kolibe je izgrađeno od kašu drveta koje je lokalno sečeno i poreklom je iz regiona. Koliba je takođe projektovana da funkcioniše van mreže, pošto ima postavljene solarne panele na krovu i kompostirajući taolet koji generiše biogas.

Pažljivi posmatrači među vama će primetiti da prototip obuhvata dve kolibe umesto jedne, što je omaž tradiciji socijalne gradnje regiona koja podstiče izgradnju kuća oko dvorišta, stvarajući osenčen prostor gde se ljudi nalaze, odmaraju i rade.

Detalji projekta su oskudni u ovom trenutku, iako je arhitekta Sami Rintala iz biroa Rintala Eggertsson objasnio da je projekat razvijen uz imanje korišćenja fleksibilnosti u vidu, i da on može da ugosti od dvoje do četvoro ljudi. Gornji sprat više kolibe je namenjen spavanju sa toaletom i tušem na jednom kraju. Rintala objašnjava donji sprat kao „neku vrstu dnevne sobe“, mada se pretpostavlja da soba može da se koristi za bilo koju svrhu koju gosti odaberu.

Prototip eko-kolibe „Hut-to-Hut“ koristi mreže za komarce da stvori providne zidove. Arhitekta Rintala objašnjava da je ovo u svrhu održavanja osećaja otvorenosti objekta za svoje okruženje, sa dodatnom prednošću što su kolibe dostupne sa svih strana. Ovo je moguće pri toplim noćnim temperaturama leti u Karnataki, koje počinju u martu i završavaju se u maju pre nego što sezona monsuna počne.

Arhitektonski biro Rintala Eggertsson ima nameru da izgradi još prototipa kolibe koji će im služiti za testiranje izdrživosti objekta sa ciljem komercijalne proizvodnje u budućnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;