IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Pavagen kinetičke pločice

18.01.2013. | Gizmag

"Stvorite struju samo koračanjem", jeste upečatljiva izjava, i jedna koja svakako izaziva pažnju u ovim eko-efikasnim vremenima kada ceo svet traga za alternativnim izvorima energije. Pavagen sistem za žetvu kinetičke energije pešačkog saobraćaja i kome privlačna krilatica pripada, sada postaje realnost i to u školama u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Bio je novembar mesec 2011. godine kada smo prvi put videli i pisali o Pavagen sistemu ovde na portalu Gradjevinarstvo.rs. Ukratko, Pavagen je sistem koji pretvara kinetičku energiju ljudskih koraka u električnu energiju. To se postiže korišćenjem pločica koje su ugrađene u pod i koje, kada su nagažene, sakupljaju nastalu energiju i čuvaju je u litijumskim baterijama. Ova energija se zatim može koristiti za napajanje lokalizovanih aplikacija kao što je ulična raveta, svetlosni znaci ili alarmi.

Svaki put kada neko stane na pločicu, centralno svetlo se osvetli, "spajajući" osobu sa ulogom koju ona igra u proizvodnji 2,1 vata elektriciteta svakog sata koje pločice mogu da proizvedu (usputno obezbeđujući sebi energiju za osvetljenje pešačkih pravaca).

Ove pločice su napravljene od skoro 100% recikliranog materijala (uglavnom gume) i od malo nerđajućeg čelika. One mogu biti naknadno ugrađene u postojeće strukture i one su, takođe, vodootporne i projektovane da mogu da izdrže spoljne vremenske uslove.

Sistem je u to vreme opisan kao "nisko-ugljenično rešenje koje ima za cilj da dovede kinetičko sakupljanje energije na ulice", i kompanija je imala izvesnog uspeha u postizanju tog cilja do sada. Postoje tri stalne instalacije u školama u Velikoj Britaniji, i jedna napravljena od 12 pločica je postavljena na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu. Međutim, kako bi se projekat Pavagen dodatno afirmisao, kompanija koja stoji iza njega je krenula u ofanzivu i počela da sakuplja donacije za postavljanje sistema po javnim ustanovama u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Donacije se kreću od 3 i idu do 5.000 dolara. Donja cifra je, naravno, simbolična, dok bi gornja cifra od 5.000 američkih dolara obezbedila kompletnu postavku u izabranoj školi. Svako ko podrži projekat može da glasa u odabiru lokacija postavke Pavagen sistema, i dva predloga koja odnesu najviše glasova će dobiti ove sisteme. Bilo bi lepo videti implementaciju ovakvih projekata i na većoj skali, ali za sada moramo biti svesni da svaki put počinje prvim korakom. Srećno!

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;