PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

FRP u građevinarstvu

29.09.2008. | www.worldarchitecturenews.com

FRP (Fiber Reinforced Polymer – polimer prednapregnut vlaknima) ispituje se i koristi već 70 godina. Najčešću primenu nalazio je u avio i auto industriji, ali poslednje dve decenije sve češće se koristi i u građevinarstvu. Svake druge godine održavaju se konferencije (FRPRCS) na kojima stručnjaci razmenjuju nova iskustva u primeni FRP-a. Na prošlogodišnjem skupu u Atini u fokusu su bile dve teme: FRP na neprednapregnutim betonskim konstrukcijama i primena kod dotrajalih konstrukcija od nebetona, naročito na objekatima od istorijskog značaja.

FRP u mostogradnji

Zahvaljujući maloj težini i izuzetnoj mehaničkoj otpornosti, FRP se već 25 godina koristi u mostogradnji za sanaciju betonskih konstrukcija i pri izgradnji novih (prednaprezanje betonskih elemenata, izrada kablova i ploča za oblaganje). Prilikom rekonstrukcije, pored ojačanja i oblaganja materijalom koji ne zahteva održavanje, most može dobiti i potpuno nov vizuelni identitet.

Primena ovog polimera u mostogradnji najčešća je u SAD. Tamošnja Direkcija za autoputeve (FHWA) mnogo je uložila u ispitivanja u cilju šire eksploatacije ovog materijala. Rezultat toga je da danas sve rekonstrukcije i izgradnje mostova u SAD uključuju njegovu upotrebu. Direkcija je pred početkom detaljne obnove kompletne putne mreže koja treba da se realizuje u narednim decenijama i FRP će činiti važnu komponentu tog obimnog projekta (još 1980. površina asfalta u SAD bila je jednaka površini tadašnje SFRJ).

Međutim, u novom veku ovaj polimer nalazi primenu i u visokogradnji. U toku su ispitivanja mogućnosti upotrebe za izradu sendvič panela sa ispunom od aerisanog lakog betona i oblogom od CFRP-a (sa karbonskim vlaknima). Zbog izuzetne lakoće oba materijala prednost ovih panela bili bi brži i jeftiniji transport i gradnja, uz upotrebu lake mehanizacije, što će sve imati poseban značaj u kriznim situacijama. S obzirom da ne postoje prethodna istraživanja saradnje ova dva materijala, testovi su krenuli od samog početka. Uspeh bi graditeljstvu doneo komercijalni proizvod odličnih fizičko-mehaničkih odlika, u potpunosti veran principima energetski efikasnog građenja. Sledeći korak bi bilo izrađivanje prefabrikovanih elemenata za industrijsku gradnju, a dalje... hm...

I opet Foster+Partners

Za to vreme u Londonu već se gradi objekat od preko 55 hiljada metara kvadratnih koji će u potpunosti biti obložen pločama od FRP-a.

I ponovo je reč o delu biroa Foster+Partners... Ovaj arhitekta možda spada u malu grupu projektanata koji razgovor sa investitorom, u delu koji se tiče cene, mogu da gurnu u drugi plan, ali ispravnije je reći da spada u još manju grupu kuražnih koja ekspresno pruža šansu novim dostignućima, bez rezerve i čekanja da se vidi kako će to tamo negde da se pokaže...

Ostrvska kompanija Minerva, jedan od lidera na svetskom tržištu ekskluzivnih nekretnina, finansira projekat Walbrook, smešten na preko pola hektara zemljišta u centralnom Londonu, sa preko 38 hiljada kvadrata ekskluzivnog stambenog prostora za izdavanje i preko tri hiljade kvadrata za restorane i prateće sadržaje. Fasadu objekta odlikovaće klasično rešenje sa tranzenama koje regulišu temperaturu leti i zimi, štiteći od Sunca ili akumulirajući toplotu. Završetak se očekuje krajem 2009.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;