IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Studio Zahe Hadid: Gradili bismo kulturni centar u Beogradu

17.12.2012. | M. Joksimović | 24 sata

Projekat stambeno-poslovnog komleksa sa hotelom od pet zvezdica, koji će biti izgrađen na mestu nekadašnje fabrike „Beko”, potpisuje Zaha Hadid, jedna od vodećih svetskih arhitekata današnjice. Na svom prvom beogradskom projektu Hadidova sarađuje sa Patrikom Šumaherom, britanskim arhitektom iz studija „Zaha Hadid Arhitects”, koji za „24 sata” otkriva da bi slavni studio voleo da izgradi glavnu kulturnu zgradu u Beogradu. Ili čak ceo kulturni kvart!

Patrik Šumaher

Ovo je prvi projekat koji radite u ovom delu Evrope. Zašto ste izabrali Beograd i šta vas je privuklo prestonici Srbije?

- Beograd je veoma dinamičan grad. Ima energiju i teži ka modernom i umeću urbanog postojanja. „Beko" kompleks je odličan pokazatelj težnje uključivanja sofisticiranih životnih stavova u lokalni ambijent i usavršavanja u njemu.

Kako će izgledati budući kompleks?

- Arhitektura kompleksa odražava fluidnost unutrašnjih i spoljašnjih prostora stvorenih nekonvencionalnim pristupom funkcionionalnom odvajanju i uključivanju javnih prostora. Verujemo da će arhitektura „Beka", ukorenjena u parametričke principe organskih oblika koji se presipaju glatko iz jednog u drugi bez simetrije, bez ponavljanja i bez standardnih podela funkcija, prevazići građevinske stereotipe.

Multifunkcionalni kompleks prostiraće se na 94.000 kvadrata

Šta će se, uz hotel, još nalaziti u kompleksu?

- Kompleks će imati 94.000 kvadratnih metara i činiće ga moderni stambeni objekti, galerije, kancelarije, toliko potreban hotel sa pet zvezdica sa teretanom i spa centrom, najsavremeniji kongresni centar, brojni lokali i robna kuća. Kompleks će nuditi čitav spektar najrazličitijih usluga. Ono što je jedinstveno za ovaj prostor je obilje uređenih otvorenih javnih površina isprepletanih sa glavnim šetalištem. Dali smo prednost pešacima i različitim prostorima u kojima korisnici mogu da komuniciraju, formalno ili neformalno, podržavajući tu omiljenu razonodu stanovnika Beograda - druženje.

Kakvo je „prolazno vreme” projekta?

- Projekat prolazi kroz sve uobičajene zakonske faze odobrenja. „Lamda development” aktivno radi na dobijanju svih dozvola za gradnju konsultujući sve relevantne strane. Nakon dobijanja dozvola, ZHA i lokalnim partnerima će trebati godinu dana da završe glavni projekat pre početka gradnje.

Fluidna unutrašnjost i spoljašnost uklopiće se u prirodni ambijent


Da li planirate još neke projekte u Beogradu?

- Trenutno ne radimo aktivno na drugim projektima, ali bismo voleli da izgradimo glavnu kulturnu zgradu u Beogradu. Ili čak ceo kulturni kvart!

Šta biste izdvojili kao arhitektonski dragulj grada?

- Sviđa mi se ulična slika starog grada, ali Novi Beograd ima neverovatne primere herojske modernističke arhitekture kao što je zgrada SIV-a, koja je danas skoro stekla odlike muzeja. Postoji ogroman prostor za interesantnu arhitekturu u okviru zone regeneracije duž dveju reka. Takođe, tradicija Novog Beograda kao arhitektonskog igrališta treba da bude nastavljena, to je mesto gde u Beogradu može da se gradi u visinu.

Činjenice:

  • Beograd će postati prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će moći da se pohvali građevinom studija „Zaha Hadid”;
  • Ukupna investicija prevazići će 200 miliona evra;
  • „Lamda development” je već potrošila pola miliona evra na uklanjanje dela postojećih objekata „Beka”;
  • U realizacije projekta biće angažovano više od 2.000 ljudi;
  • Planiran početak izgradnje je tokom sledeće godine;
  • Kompleks bi trebalo da bude završen najkasnije 2016. godine;
  • Po završetku izgradnje, u kompleksu će biti zaposleno oko 1.000 ljudi najrazličitijih profila;
  • Ostalo je da investitor izabere lanac hotela od pet zvezdica pod čijim imenom će poslovati hotel. Isto važi i za robnu kuću.

Prostor kupljen za 55,8 miliona evra

Grčka kompanija „Lamda development” kupila je prostor na kome će biti izgrađen kompleks 2007. na javnoj aukciji za 55,8 miliona evra. „U izgradnji će biti korišćeni najsavremeniji materijali i sistemi ekološke gradnje što poskupljuje i produžava proces konstrukcije, ali sa druge strane značajno smanjuje troškove za buduće korisnike kompleksa”, kaže Zisimos Danilatos, direktor razvoja „Lamda development”.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;