INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova studija tvrdi da je obnovljiva energija pouzdana

14.12.2012. | Gizmag

Iako kritičari obnovljive energije mogu da tvrde da ona nije dovoljno pouzdana za napajanje mreže, nova studija daje predlagačima obnovljive energije (kao što su aero, solar i hidro) svežu municiju sa kojom mogu da odgovore.

Temeljna analiza sprovedena od strane Univerziteta u Delaveri i Delaver tehničkog koledža je zaključila da obnovljiva energija može pouzdano da napaja veliku električnu mrežu 99,9 odsto vremena do 2030, po ceni koja odgovara današnjoj ceni električne energije.

Raznovrsni energetski miks, prošireno geografsko područje obnovljive energije i efikasni medije za skladištenje, kao što su baterije i gorivne ćelije su ključ za pokretanje uspešne mreže na obnovljivu energiju. Imajući to u vidu, studija koristi kompjuterski model koji je ispitivao 28 milijardi kombinacija obnovljivih izvora energije i uređaja za skladištenje.

Utvrđeno je da električni sistem od 72 GW, na primer, može da radi 99,9 odsto vremena sa vodoničnim skladištenim sistemom koristeći 17 GW solarne energije, 68 GW vetroenergije na vodi i 115 GW vetroenergije na kopnu.

Fosilna goriva bi se koristila u slučaju da obnovljivi izvori energije i skladištena energija nisu u stanju da zadovolje potražnju. Kada snabdevanje premaši tražnju, model priortizuje skladištenje viška energije pre korišćenja preostale energije da zameni prirodni gas za grejanje stambenih i poslovnih prostora. Ako postoji bilo kakav višak posle toga, tek tada bi oni propao.

Istraživanje je trajalo četiri godine na osnovu vremenskih podataka i podataka o energetskoj potražnji dobijenih od PJM Interconnection, regionalne mreže koja spaja 13 država Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i Nju Džerzi i Ilinois. Kompanija PJM Interconnection čini petinu ukupne električne mreže Sjedinjenih Država.

U cilju dobijanja planirane cene čiste energije, istraživanje se fokusiralo na smanjenje troškova umesto na usklađivanje generacije sa korišćenjem električne energije, kao što su slične studije učinile. Autori su koristili kako tekuće troškove, tako i troškove iz 2030. godine, za koje su procenili da će biti 50 odsto niže od današnjih.

Oni nisu pretpostavili da će nove tehnologije biti razvijene, već su pretpostavili da će cena električne energije biti niža zbog povećane potrošnje i tehničkog iskustva. Troškovi održavanja su procenjeni da će ostati na istom nivou.

Studija je takođe odredila cenu bez državnih subvencija, i uporedila ih sa cenom generacije najčešće korišćenih vrsta fosilnih goriva, računajući na spoljašnje troškove, kao što su efekti zagađivanja vazduha na ljude od strane energetskih postrojenja.

Istraživanje daje jasnu sliku i čist slučaj za obnovljive izvore energije (sa kojima je Nemačka već odavno pristrasna) kao način sustizanja 80 do 90 odsto emisionih ciljeva, koji mogu biti postignuti ako težimo ka upotrebi 90 odsto više obnovljnive energije do 2030. godine. Osim što ima smisla za životnu sredinu, to takože ima i ekonomskog smisla, ističu autori studije.

Istraživanje je objavljeno prošlog meseca na internet izdanju časopisa "Izvori energije" (Journal of Power Sources).

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;