INFONET-468X60-BANNER

Hidroelektrana u malom pakovanju

13.12.2012. | Gizmag

Uprkos tome što je najrasprostranjeniji oblik obnovljive energije u svetu koji se koristi, hidroelektrane se obično javaljaju u obliku velikih komercijalnih instalacija izgrađenih oko masivnih brana. Japanska kompanija Ibasei je umanjila stvari i odstranila potrebu da se gradi brana sa svojim dizajnom kompaktnog hidroenergetskog generatora. Sistem nazvan Cappa, je dizajniran da bude postavljen duž reke ili plovnog puta.

Osnovni dizajn Cappa sistema nije ništa nov - lopatice rotiraju kako voda protiče kroz jedinicu, što pokreće turbinu i stvara električnu energiju. Međutim, jedinica je upostavljena u posebnom omotaču - difuzoru koji je projektovan da poveća brzinu vode na mestu gde ona prelazi preko lopatica, čime se povećava proizvodnja električne energije uređaja.

Portparol kompanije Ibasei kaže da pri protoku vode od 2 metara u sekundi jedna jedinica proizvede 250 W energije, dok pet jedinica zajedno generišu oko 1 kW, uzimajući u obzir gubitke. Jedinica proizvodi 100 V AC struje na 50/60 Hz, tako da može da se koristio za napajanje uređaju po kući. Sama jedinca se može 100 odsto reciklirati i može skoro non-stop raditi.

Iako vam treba par ovih da biste u potpunosti snabdevali neko domaćinstvo strujom, a i ne postoji mnogo lokacija sa rekama sa stabilnim tokom u okolini, kompanija Ibasei predviđa da uređaj može biti koristan za proizvodnju struje udaljenim zajednicama i turističkim atrakcijama, kao i u slučaju prirodnih katastrofa - poplave posebno izgledaju kao 'prikladna' katastrofa za ovu tehnologiju.

Dok veće lopatice imaju potencijal da proizvedu više energije, njihova optimalna veličina je određena veličinom, širinom i brzinom reke u kojoj su smešteni. Iz tog razloga, kompanija Ibasei želi da ispita svaku reku u koju jedinica treba da bude postavljena kako bi je prilagodili za svakog kupca.

Kompanija je trenutno u završnoj fazi razvoja i testiranja, i nada se da će model Cappa biti komercijalno dostupan na proleće 2013. godine. Model od 250 W se očekuje da će koštati kao prosečni kompaktni automobil.

Detaljnije objašnjenje možete videti u video prikazu ispod (napomena: video je na engleskom jeziku).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;