INFONET-468X60-BANNER

Umetnost prečišćavanja vazduha uz pomoć živih zidova

12.12.2012. | Gizmag

Živi zid Edmonton međunarodnog aerodroma pozdravlja putnike već od maja ove godine i predstavlja još jedan uspeh vankuverske kompanije "Green over Grey" u promovisanju živih vertikalnih instalacija.

Trptih instalacija se sastoji od preko 8.000 biljaka 32 različite vrste koje se nalaze na 132 kvadratna metra vertikalnog platna na Edmonton međunarodnom aerodromu, u prostoru terminala koji je projektovao arhitektonski biro Stantec Architects.

Vertikalne bašte su evoluirale od kako ih je Patrik Blan (Patrick Blanc) izmislio 1980-tih godina (o čemu smo već u više navrata pisali). Kompanija "Green over Grey" koristi hidroponski sistem koji imitira prirodne uslove u kojima biljke napreduju, tj. kao da rastu na granama drveća ili pored vodopada. Zalivanje se obavlja automatski i dešava se samo na nekoliko minuta dnevno kroz sistem za navodnjavanje koji se nalazi u slojevima recikliranih materijala koji čine zidnu strukturu.

Rigidni vodootporni paneli su napravljeni od reciklirane plastike koja se upotrebljavala u industriji hrane (tipa pakovanja mleka, plastične kese i flaše...), dok je materijal za korenje biljaka napravljen od recikliranih vlakana iz tekstilne industrije.

Pored toga što je estetski ugodan, zid je i sredstvo za čišćenje vazduha. Devet biljnih vrsti koje je odabrao dizajner Majk Vajnmaster (Mike Weinmaster) iz kompanije "Green over Grey" su identifikovane od strane NASA organizacije kao biljke koje značajno pobolšavaju kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

Istraživanja sprovedena u svemiru su otkrila da su 10 vrsta biljaka efikasnije od mehaničkih filtera u pročišćavanju vazduha od toksina kao što su ugljen-dioksid, benzen i isparljiva organska jedinjenja (VOC), uz dodatnu prednost da hiljade biljaka na vertikalnom zidu proizvode kiseonik i poboljšavaju nivo vlažnosti u terminalu.

Živi zid u aerodromu Edmonton je jedan od najvećih u Severnoj Americi i podeljen je na veliki centralni panel od 104 kvadratna metara, i na levi i desni gornji panel od 14,9 i 13 metara kvadratnih. Za one upoznate sa kanadskim umetnicima, radovi Emili Kar (Emily Carr) i Donalda Flatera (Donald Flather) su inspirisali manje panele, dok glavni panel priziva slike formacije oblaka na viskoj nadmorskoj visini.

Kako biljke rasti, dizajn kompanije "Green over Grey" omogučava da oblik zida evoluira i postaje više trodimenzionalan. Većim vrstama biljaka (kao što je Filadendron iz Brazila, Staghorn paprati iz Indonezije, Oktopus drveće iz Papue Nove Gvineje) će biti dozvoljeno da porasto i do tri metara iz površine zida. Manje biljke će održavati dizajn i među njima će biti prisutne vrste paprati i bromelina iz celog sveta.

Tehnologija živih zidova kao što je instalacija na Edmonton međunarodnom aerodoromu dokazano pomažu u dobijanju LEED sertifikacije samih zgrada u kojima se nalaze, i nude beneficije održivosti samoj zgradi, uključujući i smanjenje do 20 odsto u troškovima električne energije u odnosu na mehaničke prečišćivače vazduha. Takođe, postoje i prednosti za zaposlene i korisnike prostora u vidu čistog vazduha i smanjene buke.

Zeleni zidovi su veoma u trendu trenutno u svetu. Oni imaju vizualni i taktilni uticaj, pored svih ovih ekoloških koji su navedeni. Oni estetski odmah prizivaju slike eko-života i održivosti, i sa mnoštvom kompanija koje sada nude hidroponske sisteme male razmere, oni nisu samo dostupni u domenu velikih korporativnih objekata, već niču i privatnim kućama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;