IZOLACIJA-468X60-BANNER

3D štampanje za automatsku izgradnju kuća?

10.12.2012. | Builder

Ljubitelji nauke i tehnologije su ispunjeni srećom zbog najnovije video prezentacije profesora Behrok Khošnevisa (Behrokh Khoshnevis) sa Univerziteta Južne Kalifornije (University of Southern California). Na TEDx konferneciji održanoj aprila 2012. godine, profesor Khošnevis je prikazao kako cela kuća teoretski može biti izgrađena za 24 časa pomoću velikog 3D štampača.

Ali, nemojte bacati svoje alate još uvek. Robotizovana izgradnja se pominje u vestima već više od decenije, i maltene sve što imamo od tih tehnologija da pokažemo jesu kratki zidovi i male kupole. Ipak, s obzirom na tempo inovaciju u 3D tehnologiji štampe, automatsku izgradnju zgrada ne bi trebalo u potpunosti odbaciti kao naučnu fantastiku.

3D štampanje proizvodi fizičke objekte uz pomoć kompjuterskih šema. Ono je uticalo na proizvodnju u automobilskoj, medicinskoj, avio industriji i industriji proizvodnje nakita i naočara, da navedemo samo neke. 3D štampanje jeste "aditivni" proizvodni proces, za razliku od tradicionalnog "oduzimajućeg" procesa. Plastični, metalni ili keramički kompoziti se slažu od strane visokotehnoloških mlaznica, i grade u veoma tankim slojevima sve dok se objekat u potpunosti ne formira.

Industrijski 3D štampači su nekada koštali po nekoliko stotina hiljada evra, ali sada cene padaju. U stvari, klasa srednji i jeftinijih mašina je sada dostupna za male proizvođače i potrošačko tržište. Sposobnost da pojedinac ekonomski projektuje i proizvede prototipove će dovesti, ili se makar tako očekuje, do velikog interesovanja preduzetnika i potencijalnih pronalazača.

Jedan od prvih lidera u potrošačkoj klasi štampača jeste kompanija koja se zove MakerBot. Njihov poslednji Replikator (Replicator) štampač je dobio odlične kritike, i internet sajt kompanije prikazuje nekoliko zabavnih video zapisa sa 3D štampačem u akciji. Kompanija MakerBot je takođe iza sajta Thingiverse, gde možete preuzeti digitalne dizajne besplatno kao .stl fajlove i fizički ih stvoriti na vašem 3D štampaču. Čak je čuveni komičar i voditelj Džej Leno iskoristio ovu mogućnost da replikuje potrebni deo za svoj oldtajmer automobil.

Prelazak sa 3D štampanih auto delova na cele kuće je poprilični skok. Veličina mašine, nekontrolisano otvoreno okruženje, kao i uslovi i puka količina materijala su samo neki od izazova. Ipak, profesor Khošenevis je nemilosrdno izučavao automatsku gradnju poslednjih 20 godina. On naziva njegov proces i tehnologiju "Contur Crafting" (pravljenje kontura), i dobio je podršku od strane Nacionalne fondacije za nauku, NASA, Caterpillar idr.

Veliki proboj se desio 2005. godine kada je samonoseći, nezagrušujući, beton od kompozitnih vlakana stvoren sa pravim viskozitetom za 3D mlaznice. Od tada, Khošnevis i njegov tim sa Univerziteta su napredovali sporo, ali modeli prave veličine i testiranja su ostali nedostižni. Profesor Khošenevis kaže da mi je potrebno još "nekoliko miliona" više za istraživanje. Cena posebnog betona nije obelodanjena. Temeljenje takođe nije pomenuto.

Druge grupe koriste tehnologiju betonskog štampanja na manjim i praktičnijim obimima. Projekat Freeform Construction Project na Louborouv Univerzitetu (Loughborough University) u Velikoj Britaniji, je stvorio prilagođene arhitektonske kompnente u betonu koje je izuzetno teško stvoriti tradicionalnim metodama. Upotreba 3d betonskog štampanja za zadovoljavanje nekih od današnjih kompleksnih arhitektonskih projekata izgleda mnogo više uverljivije i logičnije nego automatizovana izgradnja celokupnih objekata.

Međutim, kao što profesor Khošenevis kaže, ako možete izgraditi zid, možete izgraditi i kuću. On tvrdi da preko milijardu ljudi živi u jako lošim stambenim uslovima, i da današnji građevisnki materijali, resursi i tehnologije nisu vipe dovoljni da zadovolje osnovne potrebe sutrašnjice. Dramatična promena je neophodna. Tako da pratite šta se dešava. A dok čekate, dobra vest je da čak i ako ne možete da odložite vaše stare alate, bar sada možete da odštampate nove.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;