INFONET-468X60-BANNER

3D blokovi od grafena

07.12.2012. | Gizmag

Zamislite koliko bi bilo ograničavajuće ako bi čelik, drvo ili plastika samo postojala u obliku tankih listova. Pa, to je bio slučaj sa grafenom do sada. Iako ga njegova neverovatna snaga i visoko provodljivost čine veoma korisnim u stvarima kao što su poluprovodnici, baterije i solarne ćelije, nema sumnje da će on biti još korisniji ako bi se proizvodio u trodimenzionalnim blokovima. Naučnici na Univerzitetu Monaš u Australiji su uspeli upravo to, i to kopiranjem strukture plute.

Unutrašnja struktura plute

Sam grafin uzima oblik lista atoma ugljenika, debljine samo jednog atoma, povezanih u šestouglom obrascu. Prema vodećem istraživaču prof. Den Liju, 3D strukture sastavljene od tih jednodimenzionalnih listova imaju tendenciju da budu krte. Pluta, sa druge strane, je trodimenzionalni materijal koji je poznat i po njegovoj snazi i elastičnosti. Lijev tim je primetio da, dok su vlakna u zidovima ćelija plute tesno pakovana za dobijanje maksimalne snage, pojedinačne ćelije su povezane u strukturi saća, što omogućava da se materijal isteže i skuplja.

Fotografija načinjena sa elektronskim mikroskopom prikazuje strukturu 3D grafena

Uz pomoć procesa poznatog pod imenom zamrznuto livenje (freeze casting), naučnici su uspeli da replikuju te kvalitet u 3D blokovima napravljenih od hemijski modifikovanog grafena. Ne samo da su ti blokovi električno provodni, već su takođe i lakši od vazduha, mogu da izdrže težinu veću od svoje za 50.000 puta, i elastični su do te mere da mogu da se oporave nakon deformicije od preko 80 odsto.

"Mi smo bili u stanju da efikasno sačuvamo izuzetne kvalitete grafena u elastičnom 3D obliku, što utire put za istrage novih primena grafena - od aeroinženjeringa, preko građevinarstva do rekonstrukcija tkiva.", rekao je profesor Li.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;