INFONET-468X60-BANNER

Kuća nasred autoputa

23.11.2012. | Blic

Stariji bračni par Baogen nije želeo da se iseli iz kuće predviđene za rušenje zbog izgradnje autoputa u kineskom gradu Venling, jer su smatrali da ponuđeno rešenje za njihovo preseljenje nije odgovarajuće. Na kraju je autoput sagrađen tako da zaobilazi oko petospratne kuće u kojoj žive samo njih dvoje.

Kako piše National Post, sve njihove komšije su odavno prihvatili novčanu naknadu države koja je odlučila da autoput ide kroz njihovo mesto ali ovaj bračni par je zaključio da ponuđeni iznos, koji nije objavljen, nije dovoljan pa su ostali da žive u svojoj kući.

Koliko su oni tvrdoglavi, toliko je i država neumoljiva pa su radovi bez obzira na sve počeli, a građevinari su njihov dom na inventivan i prilično bizaran način zaobišli - kuću su jednostavno ostavili da štrči nasred autoputa.

Zasad nije poznato šta ovaj bračni par planira dalje ali očigledno je da, čim autoput bude pušten u saobraćaj, najblaže rečeno neće imati slobodu kretanja a o buci da ne govorimo.

U Narodnoj Republici Kini privatno vlasništvo je sve donedavno bilo ukinuto, zbog čega su se stanovnici lakše selili iz mesta u mesto. Međutim, danas su zakoni unekoliko promenjeni i stroži, zbog čega je protivzakonito nasilno uništiti imovinu bez saglasnosti vlasnika. Vlasnici nekretnina u Kini koji odbiju da se isele u cilju izgradnje novih objekata poznati su kao “klinovi koji se teško izbijaju”.

Početkom godine Hong Čunčin (75) i njen suprug Kung, koji žive u dve oronule kuće sa svoja dva sina, u početku su se složili da prodaju zemljište u Taidžou i prihvatili osam hiljada funti nadoknade. Međutim, kasnije su se predomislili i vratili novac kada su radovi već bili počeli.

Niu Čuangen i Džang Džongjun ostali su “nasukani” na svom malom “ostrvu” između oblakodera i pored toga što su im gangsteri pretili i što su nebrojeno puta morali da brane da im ne sruše njihovu rasklimanu udžericu. Pre tri godine isečena im je struja i voda kada je izgradnja šume stambenih oblakodera započela.

U drugom slučaju, jedna od 280 porodica u Čongčingu odbijala je dve godine da se iseli sa mesta gde je bila planirana gradnja šestospratnog tržnog centra. Građevinski radnici isekli su im struju i vodu, i iskopali rov dubine 10 metara oko kuće u kojoj su tri generacije te porodice živele.

Vlasnici su provalili na gradilište, istakli kinesku zastavu, a lokalni šampion u borilačkim sportovima, Jang Vu, upotrebio je nunčake kako bi napravio stepenice do kuće i pretio da će isprebijati svakoga ko pokuša da ga izbaci odatle. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;