Vertikalna ograničenja

16.11.2012. | Eco-structure

Mali objekti sada mogu dobiti solarne panele prikladne veličine za njih. Jedna od veoma promovisanih primena solarnih panela je njihova upotreba u renoviranju objekata. Krovni solarni paneli predstavljaju efikasan način da se unapredi postojeći objekat, naročito ako struktura ima ekspanzivni krovni prostor. Iz očiglednih razloga, slučaj rekonstrukcije visokih zgrada koje imaju relativno mali učinak sa krovnim solarnim panelima je teže napraviti, što je dovelo do razvoja vertikalnih rešenja.

Proizvođač elektronike iz Japana, kompanija Sharp, koja ima jednu od najviših stopa proizvodnje solarnih ćelija na svetu, nedavno je objavila razvoj svetlopropusni solarni energetski panel za primenu na vertikalnim površinama. Delimično prozirana, crno obojena jedinica je napravljena od laminiranog stakla sa integralnim fotonaponskim ćelijama, i ona je pogodna za primenu na staklenim površinama objekata bilo kod prozora i vrata ili kod ograda. Prema kompaniji Sharp, panel takođe deluje kao toplotni štit, dajući mu osobenosti smanjenja solarne radijacije.

Solarni energetski panel je komercijalno dostupan u Japanu od oktobra, sa blizu od 7 odsto efikasnosti konverzije i ukupne izlazne snage od 95 vati. Iako su ove cifre neupadljive, one su svakako bolje od alternative. Iako povratak u dane zgrada sa tamnim staklima nije nužno dobrodošao razvoj, dostupnost tehnologije koja omogućava novim i starim zgradama da imaju aktivnu ulogu u energetskoj generaciji jeste pozitivna vest.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...