INFONET-468X60-BANNER

Plafonski ventilator bez lopatica koristi efekat vira za regulaciju temperature

09.11.2012. | Gizmag

Suštinski dizajn plafonskog ventilatora se nije promenio u poslednjih 150 godina ili otkako su se pojavili na tržištu. Većina plafonskih ventilatora hlade tako što duvaju vazduh direktno nadole, što je u redu ako se nalazite direktno ispod lopatica, ali je od manje koristi za regulisanje i homogenizaciju ukupne temperature vazduha u prostoriji. Nik Hiner, preko svoje kompanije Exhale Fans, pokušava da poremeti industriju sa inovativnim novim dizajnom.

Exhale (eng: izdah) ventilator, razvijen od strane Hiner uz pomoć RIčarda Halsala, radi na drugačijem principu od uobičajenih plafonskih ventilatora. Okretanje ravnih diskova koji čine Exhale ventilator stvara specifičan pokret koji pomera vazduh van fentilatora i niz zidove. Ovo znači da vazduh cirkuliše oko cele sobe prilično ravnomerno. Još jedna prednost je ta da je ventilator praktično nečujan, pošto je i motor koji ga pokreće projektovan tako da bude što je tiši moguć.

Jednom kada molekuli vazduha završe svoj krug po sobi oni bivaju ponovo zahvaćeni u centar ventilatora u vrtložnom obrascu, kao što je prikazano na GIF ilustraciji dole.

U teoriji, ovo kretanje vazduha po sobi od 360 stepeni treba da eliminiše vruće i hladne tačke koje se povezuju sa tradicionalnim plafonskim ventilatorima. Cela stvar se napaja sa visoko efikasnim DC motorom sa šestostpenim bežičnim daljinskim upravljačem.

Hiner je bio motivisan da izmisli novu vrstu plafonskog ventilatora nakon što je postao obeshrabrljen izgledom i performansama ventilatora koje ima u svojoj kući i onim koji su dostupni na tržištu. Njegov 'eureka' momenat je bio kada je razmišljao o "ciklonskom kretanju vazduha", i nakon istraživanja kako funkcioniše turbina bez lopatica Nikole Tesle napravio je svoj prvi ventilator bez lopatice.

To je bilo 2005. godine, a zatim je Hiner proveo narednih nekoliko godina prilagođavajući dizajn i izgradnji brojnih prototipa pre nego što se odlučio za finalni proizvod. Očekuje se da će se prvi Exhale ventilator pojaviti na tržištu u februaru 2013. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;