PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Budućnost se nalazi u drvenoj pulpi

31.10.2012. | Atlantic Cities

Postoji toliko mnogo dobrih stvari koje se mogu reći o nano-kristalnoj celulozi (NCC - nano-crystalline cellulose), tako da je jako teško znati odakle da počnemo. On je lagan, on provodi elektricitet, jak je kao kevlar, nije štetan po ljude i jeftino se proizvodi od resursa koje imamo u obilju. A od jula, on se proizvodi u fabrici u Viskonsinu, SAD, koju vodi Laboratorija za proizvodnju šumskih proizvoda (U.S. Forest Service's Forest Products Laboratory), treće fabrike ove vrste na svetu i prve u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rukovodioci iz IBM-a, Ecolab-a i Lockheed Martin-a su prisustvovali otvaranju fabrike od 1,7 miliona dolara u Medisonu, za koju se očekuje da će podržati rastuće tržište nanoceluloze i doprineti onome što za šta USDA misli da će biti industrija vredna 600 milijardi dolara do 2020. godine. Lokalna NBC stanica je objavila vest u kojoj su stručnjaci predvideli "domino efekat u svim industrijama", i nazvali fabriku "ključnom za promenu igre".

Dakle, šta je to zapravo? NCC je sastavljena od sićušnih vlakana celuloze, najčešćeg organskog jedinjenja na svetu, koji se nalazi u izobilju u svim biljnim materijalima. Nova tehnologija može da prečisti drvenu pulpu sve dok ne ostane samo NCC, a dobijena pasta pokazuje mogućnosti koje proizvođači tek počinju da shvataju.

Časopis New Scientist izveštava da materijal može da promeni skoro sve što koristimo:

"NCC će zameniti metalne i plastične delove automobila i mogao bi da učini nanoorgansku plastiku zastarelom u ne tako dalekoj budućnosti", kaže Fil Džons (Phil Jones), direktor ulaganja i tehnologija u francuskoj kompaniji za mineralnu obradu IMERYS. "Bilo ko ko pravi automobile ili plastične kese će želeti da se uključi u ovo", kaže on.

I to praktično bez troškova:

"Lepota ovog materija jeste da je on toliko dostupan i u izobilju da mi ne moramo da ga pravimo. Mi čak i ne moramo da koristimo cela drveća; nanoceluloza je samo 200 nanometara dugačka. Ako bismo želeli, mogli bismo da koristimo grančice i grane ili čak i piljevinu. Mi pretvaramo otpad u zlato."

Kakve ovo ima veze sa našim gradovima? Pa, kao što je Džons rekao, to bi moglo promeniti naš način na koji razmišljamo o plastičnim kesama i automobilima - i to je samo početak. Sa dobrim osobinama zateznih i kompresivnih snaga koje su rivalske građevinskim materijalima, nanoceluloza bi doslovno mogla da promeni tkivo naših urbanih centara.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;