INFONET-468X60-BANNER

Biro SOM predložio prstenasti plutajući vidikovac između dva nebodera u Njujorku

22.10.2012. | Gradjevinarstvo.rs

U skladu sa ponovnim zoniranjem istočnog dela Njujorka gradonačelnika Majkla Blumberga, pristiglo je podosta projekata od kojih svako zaslužuje pohvalu. Ali, danas vam predstavljamo projekat arhitektonskog biroa SOM, koji je pored izgradnje dva nebodera sa obe strane Centralne železničke stanice, predložio i izgradnju prstenastog vidikovca. Njihov predlog jeste definitivno revolucionar.

Ključni aspekt vizije (ključna reč!) jeste prstenasti observatorijum smešten između dva nebodera između Centralne železničke stanice (Grand Central Station). Naizgled, observacioni prsten će zapravo biti projektovan da se kreće gore i dole tokom dana, dajući posetiocima niz različitih uglova viđenja grada Njujorka, što bi zaista bilo neverovatno.

Neboderi su otrpilike visoki po 365 metara, što samo po sebi nije tako impresivno, ali plan jeste i dalje samo vizija. Ako ponovno zoniranje prođe kako je predloženo, zgrade u posebnom okrugu oko železničke stanice bi mogle da se grade do površine koja je 30 puta veća od površine parcele (indeks izgrađenosti). Zgrade će sigurno moći da budu više od 365 metara, pa će čak i neboder 432 Park Avenue - koji je počeo da se gradi pre promene urbanističkih pravila - biti visok 425 metara.

Jedna stvar je sigurna, i to je činjenica da je biro SOM uspeo da prevaziđe projekat biro KPF u smislu jedne fenomenalne observacione platforme. Renderi modela  vidikovca biroa KPF na vrhu nebodera su skoro objavljeni. Iako je sama platforma takođe fantastična, ona se stvarno ne može porediti sa onom koju je projektovao SOM, iako je mnogo verovatnije da će KPF platforma biti izgrađena.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;