PRIJAVA-468X60-BANNER

Biro SOM predložio prstenasti plutajući vidikovac između dva nebodera u Njujorku

22.10.2012. | Gradjevinarstvo.rs

U skladu sa ponovnim zoniranjem istočnog dela Njujorka gradonačelnika Majkla Blumberga, pristiglo je podosta projekata od kojih svako zaslužuje pohvalu. Ali, danas vam predstavljamo projekat arhitektonskog biroa SOM, koji je pored izgradnje dva nebodera sa obe strane Centralne železničke stanice, predložio i izgradnju prstenastog vidikovca. Njihov predlog jeste definitivno revolucionar.

Ključni aspekt vizije (ključna reč!) jeste prstenasti observatorijum smešten između dva nebodera između Centralne železničke stanice (Grand Central Station). Naizgled, observacioni prsten će zapravo biti projektovan da se kreće gore i dole tokom dana, dajući posetiocima niz različitih uglova viđenja grada Njujorka, što bi zaista bilo neverovatno.

Neboderi su otrpilike visoki po 365 metara, što samo po sebi nije tako impresivno, ali plan jeste i dalje samo vizija. Ako ponovno zoniranje prođe kako je predloženo, zgrade u posebnom okrugu oko železničke stanice bi mogle da se grade do površine koja je 30 puta veća od površine parcele (indeks izgrađenosti). Zgrade će sigurno moći da budu više od 365 metara, pa će čak i neboder 432 Park Avenue - koji je počeo da se gradi pre promene urbanističkih pravila - biti visok 425 metara.

Jedna stvar je sigurna, i to je činjenica da je biro SOM uspeo da prevaziđe projekat biro KPF u smislu jedne fenomenalne observacione platforme. Renderi modela  vidikovca biroa KPF na vrhu nebodera su skoro objavljeni. Iako je sama platforma takođe fantastična, ona se stvarno ne može porediti sa onom koju je projektovao SOM, iako je mnogo verovatnije da će KPF platforma biti izgrađena.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;