PRIJAVA-468X60-BANNER

Holandska Stripe (trakasta) kuća

14.09.2012. | dezeen

Mala kuća nazvana Stripe (Traka), mešovite namene, nalazi se u gradu Lajdenu, u Holandiji i svoje ime je dobila po karakterističnim horizontalnim prugama uklesanim duboko u fasadu. Kuća se nalazi u novoj urbanističkoj zoni, gde klijenti mogu da projektuju svoje sopstvene kuće. Smeštena je na uglu parcele u blizini parka, jugoistočno od pešačkog dela grada.       

Uprkos svojoj ograničenoj veličini, parcela nije u potpunosti izgrađena. Jedna četvrtina parcele je rezervisana za mali zatvoren vrt, stvarajući blagi prelaz iz javnog u privatni prostor, kao i rastojanje do susedne kuće.

Struktura nalik kocki obuhvata tri složena sprata, sva tri slična po veličini, ali drugačija po programu. Prizemlje poseduje kancelarijski prostor i vrt, u sledećem nivou se nalazi kuhinja, dnevna soba i trpezarija, dok gornji sprat ima dve spavaće sobe i kupatilo. Velika praznina dužinom severnog dela fasade je ključna tačka u kući i ona spaja dva gornja sprata. Ogroman prozor na vrhu nudi obilje prirodnog svetla kao i impresivan pogled ka holandskom nebu.

Stripe kuća ima skoro svestranu orijentaciju zbog toga što se nalazi na samom uglu parcele. Ne postoji mnogo prozora ali oni koji su prisutni su ogromni i orijentisani ka zanimljivim pogledima. Na prvom spratu tri prozora zajedno formiraju triptih. Svaki od njih predstavlja specifičnu stranu kuće: park na istočnoj strani, susedne kuće na zapadu i nebo na severu.

Ogromni spoljni zidovi su prepoznatljivi uz pomoć horizontalnih žlebova u gipsu. Udubljenja, ukupne dužine od oko 7.000 metara su napravljena ručno i urezana u polu-učvršćeni malter uz pomoć nekoliko kalupa.

Stripe kuća je veoma održiva kuća koja se dobro kotira u tabelama energetskih perfomansi i zaštite životne gradnje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;