INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Studenti londonskog Metropoliten Univerziteta kreirali Heliomet SunBloc rešenje za urbanu sredinu

04.09.2012. | Inhabitat

Kombinujući nove ideje o metodama izgradnje i korišćenje neobičnih materijala su glavni elementi Heliomet SunBloc projekta od strane Londonskog Metropolitan Univerziteta za naredni Evropski solarni Desetoboj u Madridu. Korišćenjem sistema PV-T (fotonaponski-toplotno), projekat je takav da kuća može biti postavljena na krovovima postojećih zgrada ili drugih rashodovanih područja, odgovarajući na razna pitanja o budućem prigradskom rastu.     

Primarni materijal sastoji se od lagane EPS pene koja malo košta i omogućava stvaranje jedinstvenog dizajna enterijera i eksterijera. Pena se može pretvoriti u pelet nakon upotrebe, omogućavajući održivost objekta. Studentski tim londonskog Univerziteta je kao materijal koristio penu od prirodnog šećera, ali je ova ideja još u prototip fazi. Uz pomoć lokalnih eksperata, materijal u potpunosti zadovoljava stroge propise zaštite protiv požara.

EPS pena takođe omogućava integrisanje police i nameštaja u zidove. Ova ideja je omogućila studentima da inkorporiraju živi zid u kući, što se može koristiti kao pomoć za stanovnike u njihovom snabdevanju hranom ili jednostavno čišćenje vazduha unutar zgrade.

Studenti su bili inspirisani ranijim dizajnom Pasivnih kuća i principima koji ih je naveo da izaberu PV-T sistem, kombinaciju sistema grejanja solarne termalne vode i PV niza. U suštini čini se kao da fotonaponski paneli gube svoju efikasnost na višim temperaturama, čime efekat hlađenja u vodi pomaže da se poveća proizvodnja električne energije i nus-proizvod je topla voda koja se može koristiti u kući.    

Dalje ideje koje se mogu realizovati u projektu su sive cisterne za vodu smeštene tik uz zidove kako bi dodali težinu laganog oblika zida, deluju kao balast u zavisnosti od lokacije objekta i smanjuju potrošnju vode.

Unutrašnjost može biti prilagođena zahtevima svakog pojedinca i izabrani projekat za solarni Desetoboj ima za cilj da obezbedi udoban dom, uključujući dovoljno životnog prostora, opremljenu kuhinju i veliku spavaću sobu. Ceo objekat je projektovan tako da bude u potpunosti izgrađen u roku od dve nedelje i da biće spreman za otvaranje solarnog Desetoboja 14. septembra u Madridu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;