INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Spoj australijske i japanske kulture

08.08.2012. | WAN

Očaravajući novi projekat arhitekte Endrju Burnsa (Andrew Burns) je otkriven u Ečigo Cumari, u Japanu. Skroman trouglasti oblik je zamena za originalnu sliku i stambeni prostor Australijskog doma koji je srušen tokom prirodne katastrofe koja je šokirala Japan u martu 2011. Projektovan kao hibridni prostor za australijske arhitekte za boravak dok pristupaju zajedničkim kreativnim projektima sa japanskim dizajnerima - profesionalcima, oštar oblik obuhvata dinamički prikaz prostora i stambene jedinice.   

Smešten u području ekstremnih klimatskih uslova - užasno jako sunce leti i nabori snega u zimskom periodu - australijska kuća menja intenzitet svetlosti kroz prirodna ekspanzivna okna stakla i pažljivo ugaono ogledalo koje prelama svetlost i preuveličava uticaj okoline.

"Teško je formirati trougao. Međutim, ta poteškoća može biti interesantna arhitekturi. Mislim da je pristup ovoj kući atraktivan, različit i dobro uređen. Ideja suočavanja sa snegom je pažljiva, s obzirom da se nalazi u regionu gde je veliki sneg. Bilo bi fantastično kada bi samo trouglasti krov bio vidljiv a ostatak kuće pokriven u tri metra visokom snegu."

Poučen prošlim nedaćama, dizajn studio je obezbedio izgrađenu novu strukturu kao i uključenje elemenata australijskog i japanskog arhitektonskog dizajna. Endrju Burns je sarađivao sa japanskim arhitektom Sueil Imamurom i Sotarom Jamamotom kako bi konceptualizovao australijsku kuću.

"Ova zgrada izražava naš fokus na razvoj inovativnog, savremenog, društveno - angažovanog procesa koji svakodnevno istražujemo, kako se odnosi na naš svet i gradi zajednicu. "

Govoreći na otvaranju ovog skromnog ali dirljivog projekta, Burns je prokomentarisao: "Nisam mogao da verujem svojim očima kada je Urada zajednica popunila galerijski prostor i sprovela sastanak pod neonskim svetlom u planinskoj kući Bruka Endrjua. Za mene je ovo potvrda namere projekta, kompletno angažovanje pejzaža, savremena umetnost, zajednica i arhitektura. "

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;