Prvi solarni kiosk na svetu

07.08.2012. | Designboom

Prvi solarni kiosk nedavno je postavljen i otvoren u Etiopiji. Reč je o autonomnom, kompaktnom objektu koji na krovu ima solarne panele. Osim snabdevanja električnom energijom na područjima gde ona nije dostupna, kiosk će nuditi neke usluge, proizvode i alate.

Solarni kiosk je dizajnirala međunarodna kompanija Graft architects, a dostupan je u različitim konfiguracijama, oblicima i veličinama. Najveći model može da proizvede dovoljno električne energije za napajanje telekomunikacijskog tornja uz njegovo istovremeno održavanje. Upravo zbog toga kompanija očekuje veliki interes od strane mobilnih kompanija koji svoje usluge žele da ponude na mestima gde one još nisu dostupne.

Osnovni model solarnog kioska ima mogućnost proširivanja, a može da proizvede dovoljno električne energije za osvetljenje, punjenje mobilnih uređaja ili automobilskog akumulatora, pa čak i napajanje računara i hladnjaka. Lako se prilagođava bilo kojoj nameni u zavisnosti od  lokalnog tržišta, lokalnih poreskih olakšica i lokalne radne snage. Terminom  "lokalno" kompanija želi da istakne svoju nameru zapošljavanja i edukovanja stanovništva na području na kojem se kiosk nalazi.

Zavisno od potreba kiosk može služiti lokalnom stanovništvu kao lokacija na kojoj je dostupan internet, televizija i muzika, a uz to može biti centralno mesto na kojem su dostupne solarne svetiljke, solarni kućni sistemi, ali i drugi proizvodi koji se nalaze na konvencionalnim kioscima kao što su dopune za mobilne telefone i sl.

Kompanija se nada  da će ostvariti značajna partnerstva pomoću kojih bi proširila ovu inicijativu na regije gde je ona najviše potrebna, a gde bi mogla doprineti privrednom rastu, stimulisanju zajednice i edukaciji lokalnog stanovništva. Još jedna prednost solarnog kioska nalazi se i u činjenici da je moguće povezati nekoliko jedinica koje bi tada stvorile malu lokalnu elektroenergetsku mrežu.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...