SFSOPLATE-468X60-BANNER

Kladovo se sprema za rekonstrukciju "Fetislama", u planu i gradnja muzeja, hotela i restorana

27.07.2012. | E-kapija

Poslednja u nizu dunavskih tvrđava u Srbiji, građena u doba Sulejmana Veličanstvenog, sprema se za veliko doterivanje. Stara dama koja pamti skoro pet vekova mirisa baruta, zveket viteških oklopa, zvonke potkovice i britke sablje, u narednih nekoliko godina trebalo bi da bude pretvorena u glavnu turističku znamenitost Kladova.

Tvrđava "Fetislam", nekada sam kraj turske odbrambene linije ka Ugarima, danas je na korak od početka projekta kompletne revitalizacije, kojim je osim obnavljanja kulturno-istorijskih znamenitosti predviđena i izgradnja muzeja, apartmana, hotela, vizitorskog centra, nekoliko restorana i još mnogo toga.

Složeni projekat podeljen je u 12 faza, a kako je ranije objavljeno, ukupno je vredan skoro 8 miliona evra.

Opština Kladovo nedavno je završila sa izradom vrlo obimne projektno-tehničke dokumentacije, koja je finansirana kroz IPA program "Integralni razvoj turizma u opštinama Kladovo i Požežena" (ukupne vrednosti oko 400.000 evra). Projektno - tehničku dokumentaciju za revitalizaciju "Fetislama" uspešno je izradio projektni biro "Forma antika" iz Niša.

Prva faza obnove "Fetislama" podrazumeva radove na Malom utvrđenju (koje je i najstarije) i sređivanje postojeće letnje pozornice koja je u njegovom okrilju. Za taj deo posla, Kladovo je sa jednom bugarskom opštinom apliciralo za sredstva EU, u iznosu od 600.000 evra. Odgovor se očekuje uskoro, verovatno i do kraja leta. Imaju razloga da veruju da će biti pozitivan, jer su, kako kažu, pripremili izuzetan projekat.

- Trenutno se čeka novac za početak radova, a prema informacijama koje imamo, naš projekat se vrlo dobro kotira – kaže direktorka Turističke organizacije Kladovo Nevenka Boldorac.

"Fetislam" je nekada bio najuređenija tvrđava u Srbiji, ali su zub vremena i nebriga doprineli tome da je danas u prilično lošem stanju. Turistička organizacija bila je inicijator ovog projekta, čiju je izuzetnu vrednost opština prepoznala.

- Postoje određene prepreke, odnosno ograničenja, jer se moraju poštovati mnogobrojna pravila zavoda za zaštitu spomenika, moraju da postoje dozvole, da se prate procedure, jer u pitanju kulturno dobro... Naša ideja je da se kulturno-istorijskim spomenicima vrati upotreba vrednost – kaže Nevenka Boldorac.

- Tu su, prvo, konzervatorski radovi, odnosno zaštita Malog uređenja, građenog još 1524. Fokusiraćemo se na ono što je potrebno da se tvrđavi brzo "vrati život" – zaštita ulaznih kapija i bedema, i sve ono što je neophodno da bi se turistima omogućilo da budu potpuno bezbedni. Potom će biti rekonstruisana oronula letnja pozornica.

U "Fetislamu", kako kaže direktorka Turističke organizacije, "ni jedna cigla nije pomerena" još od 1986. godine. Deo bedema je "sakriven" pod debelim slojem zemlje, koja će morati da se ukloni. Sledi rekonstrukcija topovnjača, puškarnica, barutane... sve će biti rađeno u stilu prvobitnog zdanja, kako bi se očuvao autentični izgled. Kanali, odnosno rovovi, koji okružuju utvrđenje, biće uređeni.

U sastavu tvrđave postoji otvoreni amfiteatar, a u neposrednoj blizini nekoliko otvorenih sportskih terena, za male i velike sportove. Do njih se stiže šetnom stazom dunavskog keja, koja je pogodna za trčanje.

- Sportski tereni su u dosta dobrom stanju. To je ono što je, zapravo, udahnulo život tvrđavi, i zbog čega je kako turisti tako i meštani rado posećuju. Ipak, tamo ne postoje kompletni sadržaji, koji bi omogućili svima da uživaju. Ako "Fetislam" bude u potpunosti revitalizovan, onako kako je planirano, ovde će biti za svakoga ponešto – veruje Boldorac.

Sa leve strane, na mestu gde su kazamati, planirana je, u kasnijim fazama, izgradnja muzeja i galerije, sa visokotehnološkim rešenjima. Zatim, u okviru postojećeg Lovačkog doma trebalo bi da bude dograđena poslastičarnica na dva nivoa, potom je planirana i izgradnja smeštajnih kapaciteta – hotela ili apartmana... "Fetislam" bi trebalo da krasi i vizitorski centar.

Kako je utvrđenje u samom gradu, ono će imati značajnu ulogu u razvoju Kladova. Kvalitetna projektna dokumentacija koja je urađena, omogućiće da, kada se Srbiji kao državi kandidatu za EU otvore pretpristupni fondovi, Kladovo bude u prednosti jer već ima sve pripremljeno.

Iako projekat zahteva dosta novca, ukoliko se uspe u njegovoj realizaciji, to će biti novi impuls razvoju ove dunavske varišice u oblasti turizma. Ranije je bilo reči i tome da bi ovaj projekat mogla da pomogne i Turska.

- Za završetak poslova na letnjoj pozornici i radova na Malom utvrđenju, prema predviđanjima je potrebno oko 2 godine. Ceo projekat obnove "Fetislama", koji je mnogo veći i složeniji, ne može se tačno predvideti, ali će za njega verovatno biti potrebno od 5-10 godina - objasnila je direktorka Boldorac.

U Turističkoj organizaciji Kladova su napomenuli da, osim osavremenjavanja tvrđave, pripremaju i druge zanimljive poduhvate, koje će obradovati turiste.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;