INFONET-468X60-BANNER

Elitna lokacija za elitni turizam - Kompanije "Kosanica" i "Prizma trade" traže strateškog partnera za izgradnju hotela "K" na Kopaoniku

25.07.2012. | E-kapija

Nedaleko od luksuznog "Granda", tik uz čuvenu stazu "Sunčana dolina", Kopaonik bi na Suvom Rudištu mogao da dobije još jedan ekskluzivni zimski centar, saznaje "eKapija". Vlasnici parcele na elitnoj lokaciji – niške kompanije "Kosanica" i "Prizma trade", traže strateškog partnera za izgradnju hotela "K" sa 4 zvezdice, sa spa centrom, bazenom, terenima, saunama itd, a zainteresovanih investitora već ima.

Osim partnerstva, vlasnici zemljišta, kao drugu mogućnost potencijalnim ulagačima nude da kupe plac sa lokacijskom dozvolom za hotel, za koji je postoji i idejni projekat.

- U završnoj smo fazi dobijanja građevinske dozvole za hotel i bungalove ukupne površine 13.100 kvadrata, sa mogućnošću izgradnje još jedne etaže hotela, pa bi ukupna površina objekata bila oko 15.000m2 – kaže za "eKapiju" generalni direktor niškog preduzeća "Kosanica" Slaviša Andrijašević.

- Vrednost ukupne investicije, računajući i zemljište, izvođenje radova i sve što je potrebno da kompleks bude završen, iznosi oko 13-14 miliona evra. Verujem da je ovo investitorima vrlo isplativ projekat, imajući u vidu da kvadrat na Kopaoniku košta oko 3.000 evra.

Samo zemljište vredno je, prema procenama, oko 3 miliona evra. Kako kaže Andrijašević, "na ovoj eksluzivnoj lokaciji neophodno je i da objekat bude reprezentativan, i najvišeg kvaliteta". Budući objekat mogao bi da funkcioniše i kao klasičan hotel, ali je moguća i prodaja apartmana.

- Moguće su različite varijacije i izmene, već prema željama i mogućnostima investitora.

Hotel je projektovan u obliku slova T, i u svojm konceptom potpuno prilagođen planinskoj "kopaoničkoj" arhitekturi, sa maksimalnim korišćenjem prirodnih materijala. Predviđen je kosi krov, pokriven šindrom. Arhitektonska obrada fasada je kombinacija – drvo i malterisana bela boja.

Idejni projekat Hotela "K" sa 4* izradio je "Kapaprojekt". Planirani hotel imao bi oko 180 luksuznih apartmana, sobe, restoran, zatvoreni bazen, teretane, saune, sportski teren, podzemne garaže, nekoliko lokala i kafe klub sa pokretnim fasadnim platnima za korišćenje u letnjem periodu.

Osim luksuznih apartmana, sobe u hotelu "K" su, prema projektu, jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne. Objekat bi trebalo da prizemlje, tri podzemne i tri nadzemne etaže, kao i potkrovlje.

U prizemlju hotela se, osim soba, nalazi veliki ulazni hol, restoran i skijašnica. Restoran na 1.200 kvadrata je prve kategorije, a planirani kapaciteti su 400 mesta.

Od prve do četvrte etaže, prostor je rezervisan za sobe i apartmane. Na prvoj etaži ispod prizemlja je prostor za zabavu, kuglana, bilijar sala, i ekonomski ulaz za potrebe restorana. Etaža -2 je rezervisana za garažu (celom dužinom objekta) i tehničke prostorije. Na trećem podzemnom nivou su spa i velnes centar sa bazenom, saunama i prostorijama za masažu. Predviđeno je da bazen bude površine 500 kvadrata, odnosno da ga može koristiti maksimalno 200 osoba. Velnes centar zauzimaće površinu od 300m2.

U blizini hotela planirana je izgradnja desetak kuća-bungalova, koje su zamišljeni kao najekskluzivniji deo kompleksa. Oni su projektovani po principu apartmanskog tipa – prizemlje plus potkrovlje. U prizemlju je predviđen sanitarni blok, kuhinja i dnevna soba iz koje se izlazi na terasu, a u potkrovlju dve sobe. Kako kažu u "Kosanici", arhitektura bungalova je u potpunosti prilagođena "kopaoničkoj", sa korišćenjem prirodnih materijala na fasadama.

Glavni pešački pristup hotelu je sa južne strane, a kolski sa severozapadne, gde je parterni parking i ulaz u podzemnu garažu.

Parcela je paralelna sa stazom "Sunčana dolina", a neposredno ispod "Krsta". Ima odličnu vezu sa žičarama, a graniči se sa odmaralištima "Srebrna lisica" i "Župa", i ima dva kolska prilaza. Od luksuznog hotela "Grand" udaljena je oko 300 metara.

"Kosanica" je vlasnik 64%, a "Prizma trade" 36% parcele koja se nudi potencijalnim investitorima, na prodaju ili za izgradnju hotela u strateškom partnerstvu. Zemljište koje investitori poseduju je ukupne površine 83 ara, a izvršena je preparcelacija. Građevinsko zemljište, za izgradnju objekta je oko 62 ara. Deo za pristupnu saobraćajnicu hotelu je nešto manji od 5 ara, a jedan deo je predviđen za buduću žičaru, koja je ovde planirana - oko 15 ari.

Direktor preduzeća "Kosanica" veruje da je u pitanju veoma isplativ projekat, imajući u vidu elitnu lokaciju i kako je hotel osmišljen, a da će se udeo u objektu, sa budućim investitorima-strateškim partnerima tek precizirati.

- U Beogradu je, recimo, uobičajeno da se na elitnim lokacijama daje 20-30% objekta na ime lokacije, odnosno vrednosti zemljišta. U ovom slučaju, neka bude i 10%, to je zadovoljavajuće.

Lokacijska dozvola izdata je u aprilu prošle godine, i važi do aprila 2014. Njome su definisani posebni zahtevi gradnje, imajući u vidu da je reč o nacionalnom parku, a koji su u potpunosti uvaženi idejnim projektom: postavljanje objekata u skladu sa morfologijom terena, nije dozvoljena upotreba drugih boja osim braon i bele (na fasadi), zidovi podrumskih i suterenskih etaža obloženi lomljenim kamenom itd. Nije dozvoljeno ograđivanje objekta.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;