Nova super plastika u koštac sa čelikom

11.07.2012. | Architect Magazine

Prema istraživačima sa Univerziteta u Tel Avivu, globalna potrošnja plastike će dostići 200 miliona tona godišnje do 2020. godine. Kako se naučnici trude da razvijaju biološke alternative polimera koji su na bazi petroleuma, drugi se fokusiraju na pravljenje tradicionalnih plastika više efikasnim.

Moše Kol, profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Tel Avivu, objavio je stvaranja plastike višeg kvaliteta - u obliku super snažnog polipropilena. Kolova nova verzija polipropilena, koji je jedan od najčešće korišćenih plastika, omogućila je razvoj novog, kvalitetnijeg katalizatora za proces proizvodnje polimera. "Svi koriste iste gradivne blokove, tako da je ključ u korišćenju različitih mašina", kaže Kol. Rezultat je polipropilen sa najviše jedinstvenim lancem polimera i najvišom tačkom topljenja stvoren do sada.

Kol i njegov tim očekuju da će nova plastika biti primenjena u automobilskoj i građevinskoj industriji, gde se plastike visoke čvrstoće sve više koriste umesto čelika, keramike i drugih jakih materijala sa velikom otelotvorenom energijom.

"Plastične cevi zahtevaju daleko manje sirovina, teže deset puta manje od čelika i sto puta manje od cementa. Smanjeno curenje znači efikasnije korišćenje vode i bolji kvalitet vode", izjavio je profesor Kol. Možemo se samo nadati da će reciklaža polipropilena - koja nije bila tako uspešna kao reciklaža čelika ili PET materijala - će isto tako postati više efikasna.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...