INFONET-468X60-BANNER

Plastični most za budućnost

22.11.2011. | WAN

Otkad se i kod nas otkupljuju plastične boce, svima je jasnije da plastičnog otpada ima na tone. A šta se može napraviti sa 50 tona takvog otpada, vidljivo je iz nedavno realizovanog projekta mosta na škotskoj rečici Tweed.

Nedavno osnovana škotska firma Vertech Limited, koja posluje pod motom “zašto išta baciti”, upravo je od gore navedene količine plastičnog otpada napravila most dužine nešto manje od 30 metara. Prvi evropski plastični most ne samo da je napravljen od recikliranog materijala, već se i sam u potpunosti može reciklirati. Reciklirana termoplastika od koje je izrađen most ne rđa, ne treba je bojiti i samim tim su njeni troškovi održavanja minimalni. Po nosivosti se ne razlikuje od mostova izrađenih od tradicionalnih materijala i pogodan je i za promet teških teretnih vozila.

Uz sve navedeno, most je, nakon što su prefabrikovani delovi proizvedeni u fabrici, montiran za samo četiri dana što ga svrstava među najbrže izvedene mostove te dužine.

Vilijam Mejnvrajt (William Mainwaring), suosnivač i direktor firme Vertech Limited za WAN (World Architecture News) je izjavio: “Ne bi trebali da odlažemo toliko nacionalnog otpada na đubrištima ili ga slati u Kinu. S ovom jedinstvenom tehnologijom sada ga možemo reciklirati i proizvoditi kvalitetne i održive građevinske materijale za kojima vlada velika potražnja”.

Tako su sa mostom na Tweed-u otvorene nove mogućnosti upotrebe plastičnog otpada, ne samo za izgradnju mostova u budućnosti, već i za širu upotrebu u građevinskoj industriji. Iz kompanije Vertech već su najavili mogućnost proizvodnje materijala koji bi zamenili panel-ploče, iviricu i laminate, i kompanija planira da se širi na tržište cele Evrope.

I za kraj, premda ovaj most možda ne izgleda tako lepo i reprezentativno kao neki mostovi od kamena, čelika ili drveta, valja uzeti u obzir da bi ovakva arhitektura zaista mogla rešiti problem plastičnog otpada koji sve više i više guši svet, a građevinski materijali visokih performansa zaista bi doprineli održivoj gradnji.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;