IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Južna Koreja gradi haj-tek novi glavni grad (video)

03.07.2012. | Blic

Južna Koreja je počela izgradnju novog mini glavnog grada u Seđongu, koja je još dok je bila u fazi projekta izazvala brojne kontroverze i podelila javnost. Očekuje se da će izgradnja koštati 19,4 milijarde dolara, a 2015. - kad se očekuje završetak radova - tu bi trebalo da bude smeštena većina ministarstava i vladinih agencija. Cilj je da se rastereti glavni grad Seul, koji je s okolnim mestima dom skoro polovine stanovništva zemlje, da se smanje gužve u gradu i pravilnije rasporedi nacionalni razvoj.

- Grad će otvoriti novu eru u istoriji izbalansiranog razvoja zemlje - rekao je na svečanosti povodom početka izgradnje premijer Kim Hvang-Sik. Administrativni deo grada Seđong, 120 kilometara južno od Seula, kada bude završen 2015. biće sedište 16 ministarstava ili agencija i 20 ureda centralne vlade koji su sada smešteni u ili oko Seula. U njemu će raditi više od 10.000 vladinih službenika. Međutim, desetak vladinih tela, uključujući kancelariju predsednika, ministarstvo spoljnih poslova, odbrane i parlament, ostaće u Seulu.

Kritičari kažu da će prostorna deoba vlade voditi gubljenju vremena na prevoz i biti nepraktična. Neki kažu da projekt ima uglavnom za cilj da se pridobiju glasovi stanovnika u centralnom regionu Čungčeong, tradicionalnom mestu neopredeljenih glasača. Konzervativni predsednik Li Mjung-Bak, koji je došao na vlast 2008, želeo je da ogranični projekat i učini novi grad centrom nauke, biznisa i obrazovanja - umesto administrativnog centra. Međutim, deo njegove partije, predvođen Park Geun-Hjeom, pridružio se opoziciji i sprečio Lijev plan. 

Novi glavni grad će se prostirati na 465 kvadratnih kilometara. Vlada procenjuje da će broj stanovnika grada, sa sadašnjih 120.000 porasti na pola miliona do 2030, kao i da će taj trend pratiti i privredni rast. Kritičari kažu da su to samo pusti snovi.
           

 

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
;