PRIJAVA-468X60-BANNER

Južna Koreja gradi haj-tek novi glavni grad (video)

03.07.2012. | Blic

Južna Koreja je počela izgradnju novog mini glavnog grada u Seđongu, koja je još dok je bila u fazi projekta izazvala brojne kontroverze i podelila javnost. Očekuje se da će izgradnja koštati 19,4 milijarde dolara, a 2015. - kad se očekuje završetak radova - tu bi trebalo da bude smeštena većina ministarstava i vladinih agencija. Cilj je da se rastereti glavni grad Seul, koji je s okolnim mestima dom skoro polovine stanovništva zemlje, da se smanje gužve u gradu i pravilnije rasporedi nacionalni razvoj.

- Grad će otvoriti novu eru u istoriji izbalansiranog razvoja zemlje - rekao je na svečanosti povodom početka izgradnje premijer Kim Hvang-Sik. Administrativni deo grada Seđong, 120 kilometara južno od Seula, kada bude završen 2015. biće sedište 16 ministarstava ili agencija i 20 ureda centralne vlade koji su sada smešteni u ili oko Seula. U njemu će raditi više od 10.000 vladinih službenika. Međutim, desetak vladinih tela, uključujući kancelariju predsednika, ministarstvo spoljnih poslova, odbrane i parlament, ostaće u Seulu.

Kritičari kažu da će prostorna deoba vlade voditi gubljenju vremena na prevoz i biti nepraktična. Neki kažu da projekt ima uglavnom za cilj da se pridobiju glasovi stanovnika u centralnom regionu Čungčeong, tradicionalnom mestu neopredeljenih glasača. Konzervativni predsednik Li Mjung-Bak, koji je došao na vlast 2008, želeo je da ogranični projekat i učini novi grad centrom nauke, biznisa i obrazovanja - umesto administrativnog centra. Međutim, deo njegove partije, predvođen Park Geun-Hjeom, pridružio se opoziciji i sprečio Lijev plan. 

Novi glavni grad će se prostirati na 465 kvadratnih kilometara. Vlada procenjuje da će broj stanovnika grada, sa sadašnjih 120.000 porasti na pola miliona do 2030, kao i da će taj trend pratiti i privredni rast. Kritičari kažu da su to samo pusti snovi.
           

 

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;