PRIJAVA-468X60-BANNER

Metal Shutter Houses

26.06.2012. | Architecture News Plus

Metal Shutter Houses, luksuznu zgradu sa sedištem u umetničkom naselju Čelzi u Njujorku je projektovao arhitekta Šigeri Ban (Shigeru Ban) zajedno sa svojim partnerom Dinom Malcom. (Dean Maltz)

Metal Shutter Houses je svoje ime iskoristio iz dve različite funkcije, roletne koje pokrivaju dve glavne fasade zgrade i projektovanje stanova koji se osećaju kao individualne kuće u okviru jedne strukture. Fasada zgrade sa svojom "uvučenom kožom" od motorizovanih perforiranih metalnih roletni, podseća na roletne susednih galerija u svom okruženju. Ona predstavlja jedinstvenu minimalnu kocku pri zatvaranju svih kapaka i čini je niz dinamičnih obrazaca na rasporedu otvorenih i zatvorenih kapaka koji služe kao diskrecija stanarima. Svaki apartman ima direktan pristup ka lobiju uz pomoć jednog lifta i dupleks sprata i pruža obilje svetlosti od strane severne i južne fasade. Dvostruka visina spoljnih zidova na severnoj strani fasade stvara kontinuitet između unutrašnjeg prostora i na otvorenom delu terase - zamagljujući granice spolja i iznutra. Da bi se postiglo potpuno otvaranje stana, mogu se iskoristiti dvostruka vrata, koja inače služe za avio hangare, a ovom prilikom su redizajnirana i transformisana kao ekološki prozorski zid.

Ban, poznat po svom "pesničkom" arhitektonskom stilu, u potpunosti projektuje spokojni unutrašnji prostor. Umesto regularnih zidova koji razdvajaju sobe, klizna staklena vrata stvaraju otvoreni "univerzalni sprat". Zajedno sa kliznim staklenim vratima na zadnjem delu balkona, stvara dom koji je u potpunosti otvoren ka okolini. Ostale karakteristike uključuju mini ostrva za kuhinje, zakrivljene stolove za kupatila, beli lak od poda do plafona i prilagođeni hardver u svakoj kući.

Zgrada je visoka oko 120m i čini je jedanaest spratova, sa osam dupleks kuća u rasponu od 1,950 do 4,644 kvadratnih metara i jednom umetničkom galerijom.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;