INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

MÉCA – Umetnički kulturni centar Bordoa

22.06.2012. | Arch Daily

Tim međunarodnih arhitektonskih firmi BIG + Freaks freearchitects, Ducks sceno, Khephren Ingenierie, VPEAS, Alto Ingenierie, Vinsent Hedont, PBNL, Mzrik & Moriceau, Ph.A pobedio je na konkursu za projekat novog 12 000m2 velikog umetničkog kulturnog centra u Bordou, MECA ( Maison de l’Économie Créative et de la Culture en Aquitaine) spajanjem tri kulturne institucije u jednoj zgradi.

 

BIG-ov predlog predstavlja novi centar za savremenu i scensku umetnost, otvoren prema gradu Bordou i reci Garona. Zgrada je zamišljena kao jedan deo javnog prostora, veliko šetalište koje  raste i formira krov glavnih lobija, penje se vertikalno duž scenske kule, pravi most i vraća se vertikalno na zemlju kako bi se ponovo ujedinla sa početnim delom šetališta.

Gradska soba omogućava svakodnevni život Bordoa - ubrizgavanje umetnosti i gradskog života u ovu zgradu. Višestruke rampe i stepeništa zgrade stvoraju instituciju koja je javno dostupna i gostoljubiva iznutra kao i spolja. Tokom festivala ili u nekim drugim posebnim prilikama u gradu, MECA može biti pretvorena u scenu na otvorenom za koncerte, pozorišne predstave ili umetničke instalacije.           


Zgrada je prilagođena potrebama i željama njenih pojedinih stanara dok se spaja u jedan urbani okvir. Zgrada i šetalište su presvučeni u krečnjak koji predstavlja većinu arhitekture grada Bordoa. Isklesan od istog materijala kao i sam grad - kamen čini šetalište i fasadu, stepenište i terasu, krov i plafon - sve zajedno.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;