INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvo svetsko klonirano selo u Kini otvoreno za posetioce

07.06.2012. | Inhabitat

Kina je učinila nešto što nijedna druga zemlja ne bi čak ni pomislila da uradi: klonirala je selo. Svaki detalj originalnog sela Halštat (Hallstatt), "dragulja" u srcu Austrije, zaštićenog od strane UNESCO, je kopiran u replici koja se nalazi u provinciji Guangdong.

Korporacija Kina Minmetals (China Minmetals) je najavila svoj projekat vredan 940 miliona dolara, ponovo stvori usamljeno seoce u junu 2011, a sada, nakon samo jedne godine, mesto je otvoreno za posetioce.

Kada se prošle godine prvi put saznalo za projekat, gradonačelnik Halštata Aleksandar Šeuc (Aleksandar Scheutz) izrazio je bojazan da će Kinezi kopirati sve - čak i svetu kuću. Od tada je promenio svoj stav, možda zato što hiljade kineskih turista sada hrle u selo, u odnosu na samo 50 posetilaca u 2005. godini. Ranije se moglo pristupiti samo čamcem i alpskim stazama, prvi put ka selu je izgrađen tek 1890, ali sada, sela Halštat, u Kini i u Austriji su poznati u svetu.             

Iako Kinezi uživaju u spektaklu (jedan stanovnik Huizhou - a rekao je da je indentično selu u Evropi), ne slažu se svi da je kloniranje sela prikladno. "Ja mislim da je to dobra ideja", izjavila je stanovnica Halštata Karin Hol (Karin Holl). "Halštat je jedinstven sa svojom kulturom i tradicijom. Ne možete samo da kopirate. Videla sam izveštaj i fotografije, a kopija izgleda drugačije. Po mom mišljenju to je neprihvatljivo."

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;