PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

"Cool blue" pigment može da poveća energetsku efikasnost zgrada

05.06.2012. | Gizmag

Istraživači sa Državnog univerziteta Oregon (OSU - Orgeon State University) su otkrili novi tip plavog pigmenta koji bi mogao da poveća energetsku efikasnost zgrada. Neočekivano otkriven pre tri godine, "cool blue" (hladni plavi) pigment ima neobično visoku reflektivnost infracrvene toplote za koju postoji nada da može da se kanališe u komercijalne proizvode u bliskoj budućnosti.

Korišćenje krovnih materijala koji efikasno reflektuju toplotu su odavno prepoznati kao važan aspekt pasivnog solarnog dizajn. Iako su svetliji pigmenti generalno bolji u reflektovanju toplote u infracrvenom spektru, novi "cool blue" se probija uveliko iznad proseka uprkos njegovom tamnijem tonu.

"Ovaj pigment ima reflektivnost infracrvene toplote od oko 40 posto, što je znatno veće nego većina plavih pigmenata koji se sada koriste", rekao je Mas Subramaninan, profesor hemije na OSU koji je otkrio jedinjenje.

 

Trigonalna bipiramida kristalna struktura koja formira "cool blue" pigment

Slučajno otkriće dogodilo se tokom nepovezanog istraživanja električnih svojstava jedinjenja mangana. Kada se zagreju na 1.090 stepeni celzijusa jedinjenja se menjaju u "predivnu plavu" - istraživači su kasnije utvrdili da je to bilo zbog onoga što je opisano kao "trigonalna bipiramida" (trigonal bipyramidal) kristalna struktura nekih od ovih jedinjenja. Ovo je postala polazna tačka za razvoj pigmenta, koji takođe ima tu prednost da je izdržljiv i ekološki beningan.

Ovo jedinjenje, koje je sada dobilo odobrenje patenta, se takođe istražuje za razne komercijalne primene prema OSU, i istraživanje njegove molekularne strukture i reflektujućih osobina je u toku.

"Mi tražimo partnere za licensiranje ovog pronalaska sada", kaže Mari Filips (Mary Philips), direktor Kancelarije za komercijalizaciju i razvoj kompanije na Univerzitetu Oregon. "Verujemo da to može doprineti novim rešenjima energetske efikasnosti širom sveta."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;