Solarna švajcarska ambasada u Kamerunu

01.06.2012. | Inhabitat

Međunarodni arhitektonski biro Mateo Kajner (Matteo Cainer) je projektovao novu švajcarsku ambasadu u Kamerunu, kako bi odgovarala efikasnost ikonast zemlje vremena komada mehanizama. Solarni kompleks Jaunde sadrži zasađen krov, kišnicu i reciklažu vode, sofisticiran pasivni dizajn, uz kompleksni sistem geotermalnog cevovoda koji obezbeđuje i neophodno grejanje i hlađenje.

Švajcarska ambasada je projektovana tako da ima tri glavne funkcije: kancelariju, ambasadorsku rezidenciju i deo za osoblje. Privatne i javne funkcije su razdvojene, i ambasadorska rezidencija deluje kao most između ova dva dela. Projektovana posle tradicionalne kuće Musgum, ambasada je smeštena oko centralnog dvorišta, kružne i privatne bašte.

Kišnice će obezbediti vodu za navodnjavanje i vodovod, dok je drugi vrt sistem koji će biti prirodno prečišćen i obezbediće pitku vodu za ceo kompleks. Iako Kamerun ne obiluje pristojnom količinom padavina, neučinjen napor očuvanja vode je nepoželjan.

Betonski zidovi su svi obloženi prirodnim materijalima i veoma dobro izolovani, drastično smanjenji opterećenjem energije. Ovo u kombinaciji sa digitalno kontrolisanim suncobranima koji koriste solarno ublažavanje i sistem podzemnih cevi kroz koje cirkuliše hladan i topao vazduh će ovaj projekat omogućiti da zadovolje stroge švajcarske standarde, postavljajući novi primer za energetski efikasnu gradnju na Zapadnoj afričkoj zemlji.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...