INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tajni život njujorških krovova

24.05.2012. | Pogledaj

Postoji bezbroj načina da saznate šta se događa na najnižem nivou grada Njujorka, na ulicama, u galerijama, parkovima, pa čak i u kućama Njujorčana. Javni život ovog grada inspiracija je celom svetu. Sa druge strane, tačnije, s visina – otkriva se najbolja moguća gradska tajna – skriveni život njujorških krovova.

 

Fotograf Aleks Meklen (Alex MacLean) je svoje slučajno otkriće ovih dana ukoričio u knjigu Up on the Roof – New York’s Hidden Skyline Spaces. Arhitekta, koji se u slobodno vreme bavi fotografijom, ostao je fasciniran urbanom kamuflažom tipično suburbanih elemenata kao što su roštilji, vrtovi, bazeni, a ponegde čak i celi zasadi koji tiho bujaju stotinama metara iznad glava šetača, automobila i ostatka haotične, užurbane gradske svakodnevice.

Fotografova znatiželja koju je zagolicao jedan nesvakidašnji prizor sa Google Earth-a, vrlo je brzo prerasla u opsesivno nadletanje Menhetna u potrazi za tajnim životom krovova. Čitav niz ovih skrivenih oaza dizajnom varira od sitnih zelenih površina s ponekom ležaljkom do megalomanskih projekata. Naravno, ne nedostaje ni bizarnih ideja kao što su golf igrališta, a na jednom se krovu odomaćila replika britanskog lovca iz I. Svetskog rata.

Dve stotine krovova iz MekLenove knjige odličan su primer gradske dovitljivosti čija prvobitna namena leži kilometrima daleko od ideje opuštanja u zelenilu i tišini. Trećinu svih gradskih površina čine upravo krovovi zgrada i njihova adaptacija je logičan korak u pretvaranju sivilom ogrnutog okruženja u nešto organskije, toplije i prvenstveno intimnije. U gradu koji broji skoro deset miliona stanovnika, tihe oaze u oblacima savršena su prilika za bežanje bez avionske karte u džepu.

Još malo zanimljivih “krovnih” opservacija ima u nasleđu prošlosti i elemenata koji su nekada prirodno postavljeni na područja današnjih zen oaza kao što su vodeni tornjevi, kompresori i ostaci “skrivenih” tehničkih objekata. Neki od njih danas su skriveni u novim pejzažnim konceptima, a neki se neometano vide nalik nekim  spomenicima nekadašnjeg vremena i podsetnika da je u ovom slučaju pre zelenila ipak bio – grad.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;