INFONET-468X60-BANNER

Solarna farma u svemiru

21.05.2012. | Blic

Sunčeva energija koja dnevno dopre do Zemlje višestruko je veća od svih energetskih potreba moderne civilizacije, ali njeno pretvaranje u električnu energiju pokazalo se kao skupo rešenje, i ta oblast još uvek je u razvoju. Istraživači su tako došli na ideju da iskoriste zrake svetlosti u svemiru, pomoću solarnih satelita.

Iako zvuči kao naučna fantastika, solarni sateliti zaista bi mogli da budu odlično rešenje za korišćenje zelene energije.

Kako sektor solarne energije u svetu raste po stopi od 40 odsto godišnje, istraživači sa Univerziteta Stračklajd već su napravili prve testove sa solarnim panelima koji bi skupljali svetlost, pretvarali ih u mikrotalase ili lasere, i slali na Zemlju.

U početku, manji sateliti ne bi potpuno zamenili elektrane, već bi dodavali struju tamo gde je potrebno, ili bi snabdevali strujom teško pristupačne delove. Prijemnik na Zemlji pretvarao bi mikrotalase ili laserske zrake u upotrebljivu energiju.

Iako se do sada smatralo da bi za ovaj poduhvat bili potrebni ogromni solarni paneli ili čak solarna farma, istraživači tvrde da su dovoljni i mali sateliti.

U delovima kao što je pustinja Sahara, u kojoj bi mogla da se pravi vrlo kvalitetna i upotrebljiva solarna energija, teško je transportovati tu energiju dalje. Naši istraživači su se fokusirali na to kako da pravimo energiju u svemiru i da je šaljemo širom sveta, direktno na delove na koje želimo, rekao je doktor Masimilijan Vasil.

On je dodao da bi jedan manji satelit mogao da snabdeva energijom jedan manji grad.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;