PRIJAVA-468X60-BANNER

Dubai - nekad i sad

18.05.2012. | Blic

Dubai je širom sveta poznat kao bliskoistočna prestonica rasipništva. To je emirat u kome vladaju novac i raskoš. Beskonačno visoki oblakoderi koji paraju nebo po veličini mogu samo da se mere sa njegovim ogromnim tržnim centrima i sa računima u bankama njegovih stanovnika. Poznat kao zabavni park za bogataše, Dubai je mesto gde čitave zajednice iseljenika uživaju u prednostima koje pruža poreski raj.

Fotografije koje je objavio Centar za kulturnu saradnju “Šeik Muhamed” snimljene su tokom šezdesetih godina prošlog veka i pokazuju kakvu je neverovatnu transformaciju emirat doživeo za relativno kratko vreme.

Dubai je gotovo neprepoznatljiv na slikama koje prikazuju nekadašnje ribarsko naselje, neposredno nakon što su države Persijskog zaliva otkrićem nafte naišle na zlatnu žicu.

Dok je danas poznat po brzim automobilima i luksuznom životu, ne tako davno zemljom su krstarile kamile i ribarski brodići. Dubai je bio malo ribarsko naselje kada ga je 1830. godine zaposeo ogranak plemena Bani Jas iz Oaze Liva.

Oko 1892. strani trgovci su počeli da nadiru u Dubai, nakon što je emirat proglasio da neće uvesti poreze. Kao posledica toga, broj stanovnika je udvostručen, a industrija bisera počela je da cveta.

Sve to je trajalo do 1930, kada su recesija i ekonomska kriza pogodile industriju bisera, usled čega su izbili sukobi između članova kraljevske porodice i finansijski problemi.

Sve se promenilo kada je krajem 60-tih godina otkrivena nafta u Persijskom zalivu, čime je podstaknut ekonomski razvoj. Poslovni ljudi su pohrlili u emirat. Izvoz sirove nafte obezbedio je priliv dolara u Dubai, a 1973. uvedena je zvanična valuta dirham.

Do 1980. godišnji prihod od izvoza nafte bio je niži nego ikada, zbog čega je emirat morao da pronađe drugi način da zaradi novac. Od sredine osamdesetih preorijentisao se na turizam i osnovana je avio-kompanija “Emirats erlajns”.

Dubai je zadržao status poreskog raja, što je privuklo još veći broj iseljenika, a 1999. u njemu je otvoren jedan od najviših hotela na svetu, nakon čega je definitivno stekao ugled turističke destinacije.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;