Put ka ekonomskom razvoju Ugande uz pomoć kineskog kredita

03.05.2012. | WAN

U narednih nekoliko meseci počeće izgradnja autoputa u Ugandi vredan 350 miliona dolara koji je finansiran od strane kineza. Prema Nacionalnoj agenciji za puteve Ugande (Uganda National Roads Authority), gradnja autoputa će započeti u narednih šest meseci. Kolovoz sa četiri trake će po završetku smanjiti gužve između dva najvažnija grada unutar Gradskog područja Velike Kampale (GKMA - Greater Kampala Metropolitan Area), spajajući Kampalu i međunarodni aerodrom Entebbe.

Autoput od 54 kilometara će značajno smanjiti vreme putovanja između ove dve popularne destinacije sa odprilike jedan i po sat na trideset minuta, i poslednji je u nizu operacija kako bi se olakšala zagušenja u toj oblasti. Vlasti su pokušale da reše velike probleme u saobraćaju u ovom regionu proširivanjem postojećeg puta Kampala-Entebbe. Međutim, troškovi preseljenja obližnjeg stanovništva i fininasijske implikacije otkupa zemljišta su napravile ove operaciju nepraktičnom.

Uz kinesku podršku, nova strategija za izgradnju autoputa od četiri trake je usvojena i očekuje se da će kineska kompanija China Communication Construction Co. Ltd započeti radove na projektu kasnije ove godine. Ekonomija regije GKMA je najača u Ugandi, doprinoseći 40 posto BDP-u zemlje, međutim duga putovanja u i izvan regiona - i posledično eskalirajući putni troškovi - doveli su do potrebe za alternativnom infrastrukturom u Ugandi.

Nacionalna agencija za puteve Ugande objašnjava: "Visoki troškovi transporta su prepreka ekonomskom rastu koji čini situaciju u regionu GKMA neprivlanom za investitore i ugrožava povratak poslovnih aktivnosti. Postoji hitna potreba da se pruži pomoć i olakšaju gradski putevi u Kampali i putnim vezama između Kampale i međunarodnog aerodroma Entebbe."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...