INFONET-468X60-BANNER

Jedan od najvećih stambenih objekata prema pasivnom standardu

27.04.2012. | Pasivna kuća

Stambeni objekat koji se nalazi u bečkoj ulici Roschégasse, pripada seriji kultnih građevina i definitivno je na karti pasivnih objekata koje treba obići. Autor je poznati arhitekt Martin Trebespurg sa partnerima, koji je dao veliki doprinos na razvoju ideje i implementacije standarda pasivne gradnje kako u Austriji tako i u celoj Evropi. Danas je svaki peti novoizgrađeni objekat u Austriji izgrađen prema pasivnom standardu!

Brilijantan dokaz ovog sistemskog pristupa predstavlja urbanističko rešenje i optimalno korišćenje parcele u predgrađu Beča za objekte socijalnog stanovanja. Kompaktan blok (3-5 spratova), u osnovi zatvoreno slovo „E“ koristi sve pogodnosti lokacije- maksimalne solarne dobitke.

Istovremeno su formirana i dvorišta i predbašte za stanove u prizemlju. Parcela 90 x 80 m je iskorišćena podzemnim garažama koje su termički odvojene od nadzemnog dela objekta. Ukupno ima 114 stanova sa prosečnom veličinom od 86m2 i vrtić prema pasivnom standardu.

Konstruktivni sistem je armirano-betonski. Fasada je kontaktna (ETICS) sa 30cm izolacije polistiren (EPS). Terase i lođe imaju nezavisnu konstrukciju bez termičkih mostova. Krov je zelen, izolovan sa 36cm izolacije i na njemu se nalaze solarni kolektori za grejanje tople vode.

Objekat je opremljen decentralizovanom jedinicom za rekuperaciju sa učinkom preko 85%. Svaki stan je opremljen samostalnom jedinicom sa zajedničkim usisavanjem i dogevanjem svežeg vazduha. Izvor energije za grejanje/hlađenje su 11 bunara dubine oko 100m. Dogrevanje vazduha vrše male toplotne pumpe sa akumulacijom za svaki stan posebno.

Dobro arhitektonsko rešenje, kompaktan oblik i eliminacija termičkih mostova.

Na južnom zabatnom zidu je instalirano 45m2 fotonaponskih kolektora, koji proizvedenu energiju šalju u distributivni sistem. Dobro promišljeno arhitektonsko rešenje, kompaktan oblik i dosledna eliminacija termičkih mostova imaju za posledicu neverovatnih 7,3 kWh/m2/godišnje! Ovo  je još jedan dokaz da se u slučaju većih objekata pasivni standard postiže relativno lako.

Linkovi:

Vezane vesti:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;