Jedan od najvećih stambenih objekata prema pasivnom standardu

27.04.2012. | Pasivna kuća

Stambeni objekat koji se nalazi u bečkoj ulici Roschégasse, pripada seriji kultnih građevina i definitivno je na karti pasivnih objekata koje treba obići. Autor je poznati arhitekt Martin Trebespurg sa partnerima, koji je dao veliki doprinos na razvoju ideje i implementacije standarda pasivne gradnje kako u Austriji tako i u celoj Evropi. Danas je svaki peti novoizgrađeni objekat u Austriji izgrađen prema pasivnom standardu!

Brilijantan dokaz ovog sistemskog pristupa predstavlja urbanističko rešenje i optimalno korišćenje parcele u predgrađu Beča za objekte socijalnog stanovanja. Kompaktan blok (3-5 spratova), u osnovi zatvoreno slovo „E“ koristi sve pogodnosti lokacije- maksimalne solarne dobitke.

Istovremeno su formirana i dvorišta i predbašte za stanove u prizemlju. Parcela 90 x 80 m je iskorišćena podzemnim garažama koje su termički odvojene od nadzemnog dela objekta. Ukupno ima 114 stanova sa prosečnom veličinom od 86m2 i vrtić prema pasivnom standardu.

Konstruktivni sistem je armirano-betonski. Fasada je kontaktna (ETICS) sa 30cm izolacije polistiren (EPS). Terase i lođe imaju nezavisnu konstrukciju bez termičkih mostova. Krov je zelen, izolovan sa 36cm izolacije i na njemu se nalaze solarni kolektori za grejanje tople vode.

Objekat je opremljen decentralizovanom jedinicom za rekuperaciju sa učinkom preko 85%. Svaki stan je opremljen samostalnom jedinicom sa zajedničkim usisavanjem i dogevanjem svežeg vazduha. Izvor energije za grejanje/hlađenje su 11 bunara dubine oko 100m. Dogrevanje vazduha vrše male toplotne pumpe sa akumulacijom za svaki stan posebno.

Dobro arhitektonsko rešenje, kompaktan oblik i eliminacija termičkih mostova.

Na južnom zabatnom zidu je instalirano 45m2 fotonaponskih kolektora, koji proizvedenu energiju šalju u distributivni sistem. Dobro promišljeno arhitektonsko rešenje, kompaktan oblik i dosledna eliminacija termičkih mostova imaju za posledicu neverovatnih 7,3 kWh/m2/godišnje! Ovo  je još jedan dokaz da se u slučaju većih objekata pasivni standard postiže relativno lako.

Linkovi:

Vezane vesti:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...