INFONET-468X60-BANNER

AutoCAD je najpopularniji CAD softver među arhitektama u Evropi

25.04.2012. | Gradjevinarstvo.rs

U tri od šest zemalja, AutoCAD dominira tržištem arhitektonskog softvera. Upotreba i svest o BIM softveru polako raste. Predstavljamo vam samo neke od rezultata studije „Q4 2011 Evropskog arhitektonskog barometra“ (European Architectural Barometer) – kvartalna studija sprovedena među 1.200 arhitekata u Evropi.

Kada su upitani koji softver koriste, većina arhitekata u Evropi olako pominje ime softvera sa kojim su u svakodnevnom kontaktu. AutoCAD zauzima jaku poziciju na evropskom tržištu, sa najviše rasprostranjenom upotrebom u Velikoj Britaniji, Španiji i Italiji. Takođe, u zemljama poput Francuske i Holandije, AutoCAD koristi značajan broj arhitekata (34% u Francuskoj i 27% u Holandiji), ali u iste dve zemlje, ostali igrači kao što su ArchiCAD i ARKEY, takođe, posluju veoma uspešno.

U Nemačkoj, ArchiCAD i Nemetschek se takmiče jedan sa drugim za lidersku poziciju na tržištu. Oba koriste po 18 posto arhitekata.

Iako arhitekte znaju ime softvera na kojima rade, oni očigledno imaju poteškoće u odgovaranju da li je taj softver pogodan za BIM. Godine 2009, kada je „Evropski arhitektonski barometar“ prvi put merio svest o BIM softveru kod evropskih arhitekata, još veći udeo arhitekata nije znao da li je njihov CAD softver pogodan za BIM ili ne.

Dve godine kasnije, vidimo sve veću svest među arhitektama u svih šest zemalja koja se odnosi na kompatibilnost između CAD softvera i BIM-a. Činjenica da arhitekti postaju bolje informisani o ovome je takođe pokazatelj da značaj ove teme raste.

Godine 2009, upadljivo veliki deo arhitekata (između 59 posto u Velikoj Britaniji i 93 posto u Španiji) je priznalo da nikada nije čulo za BIM softver. Pre dve godine, najviša svest i iskustvo sa BIM softverom je primećeno kod holandskih arhitekata.

U 2011. godini, arhitekte u Holandiji su još uvek najveća grupa koja radi i upoznata je sa BIM softverom. Pozitivni trend, međutim, može biti viđen u svim zemljama (osim u Francuskoj), pošto je ukupna svest i korišćenje BIM softvera značajno porasla (skoro pet puta u Španiji: sa 7 posto u 2009. godini na 34 posto u 2011. godini; 2,5 puta u Italiji sa 18 posto na 45 posto; i u Nemačkoj sa 21 posto na 36 posto). U Velikoj Britaniji, 61 posto arhitekata je čulo za BIM softver, dok je pre dve godine taj broj bio 41 posto.

Ovi i mnogi drugi rezultati i trendovi u razvoju evropskog građevinskog tržišta se mogu naći na „Evropskom arhitektonskom barometru“ – međunarodno istraživanje sprovedeno među 1.200 arhitekata u Evropi. Četiri puta godišnje, ova studija se sprovodi u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji i Holandiji od strane istraživačke firme Arch-Vision. Pored pokazatelja u cilju predviđanja količine evropske izgradnje, posebna tema se ističe svakog kvartala (u četvrtom kvartalu - Q4 - 2011. godine, specijalna tema je bila BIM softver).

Arhitekte mogu biti korišćeni ne samo kao pouzdan izvor za buduće informacije o građevinskoj industriji, već je i njihova uloga veoma važna pošto oni imaju velike uticaje na to kako se projekti grade i koji materijali se koriste.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;