Muzej "Cite de l' Ocean et du Surf" inspirisan morem i nebom

19.04.2012. | Buildpedia

Stiven Hol, arhitekta i dizajner, poznat po čuvenom muzeju "Cite de l' Ocean et du Surf", posvećen je surfovanju i arhitekturi ali i skreće pažnju javnosti po pitanjima koja se tiču morske ekologije.

Od otvaranja u junu 2011, muzej "Cite de l'Ocean et du Surf" je brzo postao ikona turističke destinacije u Bijaricu, u Francuskoj, zbog neobične i visoko konceptualne arhitekture.

                                                                                 

Dizajniran od strane kompanije Steven Holl Architects, u saradnji sa arhitektima i umetnicima, muzej se gradio 6 godina. Opisan kao pesnički i dinamičan rad umetnosti, "Cite de l'Ocean et du Surf" je nedavno dobio međunarodno priznanje kao Javna zgrada 2011. godine od strane Emiratske "Glass LEAF Awards".

                                                                            

Smešten samo 300m od okeana i sa 50.859 kvadratnih metara muzej poseduje izložbeni prostor, plažu, auditorijum, restoran, kiosk za surfere, prodavnicu poklona i kancelarije. Ipak, njen profil je minimalan kada se gleda spolja, jer dve trećine objekta je izgrađeno ispod zemlje sa konkavnim krovom, koji se prostire dužinom plaže.

Da biste napravili vezu između muzeja "Cite de l'Ocean et du Surf" i njenim prirodnim okruženjem, Stiven Hol, strastveni surfer i vodeći arhitekta na projektu, koristi čistu, belu paletu boja i suptilne materijale koji se stapaju sa postojećim pejzažom, kao što su teksturom obložen beli beton, transparentno staklo, kamen, drvo, teraco, i akustični malter. Oko muzeja se mešaju lokalne vegetacije, stvarajući otvorene bašte koji ne samo da dopunjuju primorske pejzaže, već i obezbeđuju dodatni prostor za festivale i dnevne događaje.

Prema Holu, dizajn i jedinstveni oblik zgrade je bio inspirisan od strane koncepta "pod nebom / ispod morskog". Spoljašnji prostor, koji je poznat kao "Cite de l'Ocean," ima konkavni otvoren trg koji koristi strme krive padine. Popločana kaldrmom i portugalskom prirodnom vegetacijom, ova velika terasa pruža muzejskim posetiocima dosta prostora. Donji deo prostora čini trem pokriven krovom, koji se koristi kao zaštićeni prostor otvoren za sastanke i događaje.

                                                                        

Konkavni dizajn eksterijera plaže je korišćen za kreiranje konveksnog strukturalnog plafona, koji formira donji deo izložbenog prostora. U ovom velikom podzemnom prostoru, posetioci su u mogućnosti da istražuju edukativni materijal koji se fokusira na tajne okeana. Materijali koji se koriste u okviru unutrašnjeg prostora uključuju beli malter za zidove i tavanice.

Vizija Stivena Hola za muzej "Cite de l'Ocean et du Surf" je da se proslavi interes stanovnika Bijarica kako u nauci tako i u sportu, kao i podizanje svesti o ekološkim pitanjima koja utiču na okean.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...