INFONET-468X60-BANNER

Prva pošta na svetu u pećini u Postojnskoj jami u Sloveniji

29.03.2012. | Inhabitat

Postojnska pećina u Sloveniji više liči na pećinu prepunu slepim miševima nego na koncertnu dvoranu i poštu, zar ne? Jedna od najuzbudljivijih svetskih akustičnih destinacija za muzičare i poštovaoce iste renovirana je po projektu biroa Studio Stratum i sada ima transparentni maloprodajni prostor, izložbenu dvoranu, i prvu poštu na svetu u pećini. Karakteristike zelene gradnje projekta uključuju jedinstveni sistem grejanja i ventilacije koji ne dozvoljava narušavanje senzitivnog mikroklimatskog sistema.

Prvobitna koncertna dvorana u pećini Postojnska je delimično srušena i renoviranje je usledilo. Bilo je važno da materijal može da se transportuje preko pećinskog železničkog sistema i da se on može montirati ručno. A zatim, radi dobijanja maksimalnog estetskog efekta, cela renovacija u obliku slova S je umotana u staklo da naglasi prestiž same pećine - pogotovo noću.

Možda najuzbudljiviji novi razvoj jeste tehnološki inovativan objekat za biološki tretman koji je postavljen unutar pećine i koji obrađuje ljudski otpad. Ne samo da smanjuje sve prethodne probleme sa curenjima i konaminatcijom u veoma krhkom ekosistemu, već i pokazuje koliko malo domišljatosti u kombinaciji sa voljom može da reši čak i najteže izazove.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;