IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

SOM Architecture - Neboder Al Hamra Firdous u Kuvajtu

16.03.2012. | WAN

Opisana kao 'zaklonjena figura' od strane arhitekata i inženjera iz firme Skidmore, Owings and Merrill (SOM), skoro završeni neboder Al Hamra Firdous u Kuvajtu sada se spiralno uzdiže ka sunčanom nebu iznad Persijskog zaliva. Tri staklena velova na severnoj, istočnoj i zapadnoj strani objekta su anulirni sa skoro neprozirnim kamenim zidom južne fasade, štiteći stanare objekta od često surovog odsjaja kuvajtskog sunca.

Ovaj zid okrenut ka jugu smanjuje solarnu radijaciju koju poprima zgrada i brani unutrašnji prostor od kritičnih klimatskih uslova. Ojačani zidni sistem je isečen sa zaštićenim prozorima koji nude zadivljujuće poglede ka Arapskom zalivu.

Obavijen u jedinstvenom obrascu nebodera Al Hamra nalaze se stambene i poslovne jedinice, u koje se dolazi kroz prostrani, 20 metara visoki, hol sa veoma artikulisanom lamelnom strukturom koja podržava neboder i artikuliše prostor ispod. Nebeski mostovi (pasarele) vuku veze na svakom spratu, stvarajući 'dinamično prostorno iskustvo' za korisnike zgrade.

O tom elegantnom, zakrivljenom dizajnu, arhitekte iz SOM-a objašnjavaju: "Tačka na vrhu kule ne samo da rešava ovu kompleksnu geometriju izrezbarenih širokih zidova, već i podrazumeva nastavak skulpturalne forme beskrajno ka gore. Rezultat otkriva bogat, monolitni kamen na južnom zidu uramljen sa gracioznim, uvrtanim trakama zidova koji definišu ikonični oblik tornja."

Spoljašnji oblik volumena predstavlja interesantnu novu siluetu horizonta Kuvajta i vrlo je lako prepoznatljiv sa svojom visinom od 412 metara, što ga svrstava kao 13. najvišu zgradu na svetu prema listi 100 najviših zgrada Council on Tall Building and Urban Habitat’s. Taj registar sada ima dve zgrade u Kuvajtu, pošto neboder Arraya, arhitektonskog biroa Fentress Architects, sa svojih 300 metara visine zauzima 56 mesto na listi.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;