INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Replika starih Terazija u Novom Beogradu biće završena u maju

13.03.2012. | Lana Gedošević | Blic

Žitelji Novog Beograda više neće morati da prelaze reku kako bi prošetali jednom od centralnih ulica u prestonici - Terazijama - jer će jedno takvo mesto, samo još koju deceniju starije, već u maju imati u svom komšiluku.

Replika Terazija iz vremena 30-ih godina XX veka u Novom Beogradu


Ovo će biti prostor gde će Beograđani moći da se vrate u vreme pre Drugog svetskog rata, kada su Terazijama prolazili tramvaji, dame šetale u živopisnim haljinama, a gospoda nosila cilindre...

Sve ovo će se dešavati u tematskom parku Terazije, koji će biti ukrašen replikama objekata iz 1930. godine. Park će se nalaziti između Železničke stanice “Novi Beograd” i Tržnog centra “Super Vero”.

- Idejnim rešenjem predviđeno je da se na ovom prostoru izgradi scenaristička replika Terazija iz tridesetih godina. Nju će činiti središnji deo trga prekriven kaldrmom, sa fontanom koje će izgledati kao stara Terazijska, ali i verne replike objekata poput hotela „Moskva“, „Balkan“ i „Kasina“, koji će dominirati ovim prostorom - kaže za “Blic” Živorad Anđelković, pomoćnik gradonačelnika.

Zapravo, tematski park će izgledati tako što će praktično fasade objekata koji se trenutno grade biti “presvučene” kulisama, kako bi što vernije prikazale predratni Beograd.

Tematski park je zamišljen kao mesto za odmor, šetnju i opuštanje, a objekti koji će se naći u okviru njega biće ugostiteljski, objekti kulture...

Radovi u blizini „Buvljaka“ odvijaju se po unapred zacrtanom planu


- Na ovom specifičnom prostoru nalaziće se kafane i hoteli u čijim baštama će služiti konobari odeveni u uniforme iz tog doba. Ovde će se odvijati i kulturna dešavanja poput izložbi, filmskih projekcija, predstavljaće se stari zanati, prodavati suveniri, ali i promovisati turizam prestonice. Objekti u parku, koji će inače biti zatvoren za saobraćaj, radiće tokom cele godine - priča Anđelković.

Kako bi prostor bio što autentičniji, na ovom mestu biće postavljene i šine, ali i stari tramvaj koji je nekada vozio preko Terazija. Pod zelenim površinama biće oko 600 kvadratnih metara parka.

- Do sada je veći broj uglednih ugostiteljskih preduzeća pokazao interesovanje za zakup poslovnog prostora u parku, zbog čega očekujemo veliku konkurenciju kada bude raspisan javni poziv. Opština Novi Beograd ovde će moći da izda od 3.000 do 4.500 kvadrata poslovnog prostora - kaže Anđelković.

Radovi na izgradnji novobeogradskih Terazija počeli su početkom ove godine. Postavljanje infrastructure je završeno, trenutno se obavljaju zemljani radovi, kao i postavljanje skela za kulise. Uskoro počinje betoniranje pešačkih staza i izgradnja ivičnjaka.

Izgradnju tematskog parka finansira grad Beograd, opština Novi Beograd je zadužena za izgradnju objekata, dok gradska preduzeća uređuju zelene površine i grade infrastrukturu.

Tematski park u brojkama

  • Ukupna površina parka 18.000 kvadrata
  • Kaldrma 6.800 kvadrata
  • Pešačke staze 3.700 kvadrata
  • Zelene površine 600 kvadrata
  • Broj objekata 10
  • Površina kulisa 2.500 kvadrata
  • Poslovni prostor 3.000-4.500 kvadrata
  • Dužina šina 400 metara
  • Fontana (prečnik) 12 metara
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;