INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Atasehir Tower - Najviši neboder u Turskoj, drugi po veličini u Evropi

17.01.2012. | WAN

Arhitektonski biro RMJM Dubai studio nedavno je dobio saglasnost da projektuje jedan od najviših nebodera u Evropi, koji će se nalaziti u Atasehir okrugu u Istanbulu u Turskoj. Projekat nebodera mešovite namene, koji će uključivati i apartmane na velikoj visini, sastojaće se od skoro 300 metara visoke kule koja se može uporediti sa visinom londonskog nebodera Shard, koji će po završetku postati najviši objekat u Evropi (koji je već u izgradnji i čiji završetak se očekuje maja ove godine).

Kompleks od 500.000 metara kvadratnih sastojaće se od tri kule koje će se nalaziti iznad širokog uređenog javnog prostora. Glavna kula imaće kancelarije, apartmane, hotel, vidikovac i javni tržni centar od 30.000 metara kvadratnih. Postojaće i izdvojeni stambeni blok koji će biti između 30 i 40 spratova visok, zajedno sa kancelarijskom kulom koja će služiti novom finansijskom okrugu.

Njegova planirana lokacija je u novom istanbulskom međunarodnom finansijskom centru, zoni u okviru okruga Atasehir, koji je dobio specijalni status turske vlade da promoviše razvoj grada kao novog finansijskog centra. turske građevinske kompanije Varyap i GAP Insaat završavaju projekte i planiraju da započnu izgradnju početkom sledećeg meseca.

Populacija u Istanbulu se dramatično povećala sa 2,7 miliona stanovnika 1980. godine na preko 13 miliona prošle godine, što je stvorilo građevinski bum tokom protekle decenije, rezultirajući potrebom za velikim brojem novih stanova širom grada. Istanbulskih dvanaest najviših nebodera su izgrađene od početka milenijuma.

Džonatan Najt (Jonathan Knight), vodeći projektant u birou RMJM, komentariše: "U svojoj arhitekturi ovaj projekat je pokušao da uhvati suštinu grada i reinterpretira to u savremenom okruženju. Neboder će biti najviši u Turskoj, i među najvišim u Evropi, simbolizovaće dinamizam i poverenje Turske u 2012. godini. Neboder odražava sve ono što je zaista inspirativno u današnjem Istanbulu."

Arhitekta Najt nastavlja: "Ovaj projekat je bio vežba urbanog planiranja koliko i arhitekture - on se bavio prostorima između objekata koliko i samim objektima. Naše namere su bile da stvorimo novu javnu destinaciju - novo srce za okrug Atasehir, koje je pre svega inkluzivan i dostopan ljudima grada."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;