INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Inženjeri iz Pirota napravili alarm za zemljotres

21.12.2011. | Beta

Tomislav Pančić mašinski inžinjer iz Pirota i njegov kolega Miomir Slankamenac dobili su nagradu na Sajmu preduzetništva "Biznis baza" za alarm koji upozorava na početak zemljotresa.

Pančić je svoj izum, napravio u saradnji sa profesorom Miomirom Slankamencem, koji živi u Americi, a često boravi u Pirotu. U sprovođenje ideje u delo krenuli su nakon zemljotresa u Kraljevu.

- Alarm može da se okači na zid, a klatno prati nagib zida na višespratnicama. Kod zemljotresa klatno daje potrebne informacije da se alarm uključi i radi. Prednost ovog uređaja i novina je u 'stend-baj' režimu. U stanju mirovanja, kada nema zemljotresa, uređaj ne troši baterije, pa je zbog toga racionalan - kaže Pančić.
 
Prema njegovim rečima, uređaj se aktivira kad se desi početni zemljotres tako što počne da pišti kao alarm na automobilu.
 
- Kada se dogodi početni zemljotres ako zid počne da se drma, on reaguje odmah. Alarm registruje početne trenutke zemljotresa i upozorava ljude da ako mogu napuste zgradu što pre ili zauzmu mesto gde je bezbednije - precizirao je Pančić.

Pančić i Slankamenac su napravili oko 20 probnih primeraka tog uređaja, a nakon Nove godine planiraju da osnuju firmu i za dva do tri meseca otpočnu serijsku proizvodnju.

Patent koji je prema rečima svojih tvoraca namenjen domaćinstvima, školama i ustanovama, zaštićen je u Zavodu za intelektualnu svojinu.
 
- Ovaj uređaj je namenjen pre svega područjima gde je bio zemljotres, kao što je Kraljevo. Poželjno je da ovakav alarm bude u školama i ustanovama gde boravi veći broj ljudi - kazao je Pančić.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;